Pieni ja pippurinen kylä ansaitsee tunnustuksen

0

Maaseutu autioituu, kylissä asuu vain eläkeläisiä ja kylänraitilla on hipihiljaista. Ainakaan Pyhämaassa tällainen tulevaisuus ei näytä todennäköiseltä. Pyhämaan Matkailuhdistyksen Facebook -sivujen tämän kesän tapahtumasivut ovat niin runsaat, että ne voisivat olla jonkun isomman kaupungin matkailusivuilta. Ei ihme, että energinen ja elinvoimainen Pyhämaan Luoto sai lauantaina vastaanottaa Varsinais-Suomen Vuoden kylä- tittelin.

600 asukkaan Pyhämaassa on kuluneena kesänä järjestetty paitsi iso Luodolla tuulee -tapahtuma myös monia pienempiä kyläläisiä ja matkailijoita yhteen kokoavia tapaamisia, kuten pyöräretki, koko perheen disko, pop up -kirppis, keppiskisa, melontakurssi ja teatterin ensi-ilta.

Yhdistys ja siinä toimivat ihmiset ovat onnistuneet luomaan kylään yhteenkuuluvaisuutta, jonka voima on mahtava. Vuoden kylä -kilpailun teeemana oli tänä vuonna ”tulevien sukupolvien kylä”.  Vielä reilu 40 vuotta sitten Pyhämaa oli itsenäinen kunta, mutta sen identiteetti on säilynyt vahvana kuntaliitoksen jälkeenkin.

Ihmisiä yhdistää paitsi huoli tulevaisuudesta myös luja usko siihen, että Pyhämaassa elämä jatkuu. Valtakunnallisesti taajamat ja kasvukeskukset vetävät väkeä. Pyhämaassa uskotaan, että kaupunkiasumiselle täytyy olla vaihtoehtoja. Ketteliin ollaan kaavoittamassa uusia asuntoja merellisyyttä ja luonnonrauhaa kaipaaville ihmisille. Yhdistykset ja yrittäjät ovat lähteneet yhteistuumin puolustamaan myös oman kyläkoulun säilymistä.