Suomi varautuu

0

Puolitoista vuotta sitten tapahtunut Venäjän suorittama Krimi-kaappaus on ollut merkittävä signaali läntiselle Euroopalle ja Natolle. Luottamusta ei ole ja asiantuntijat eri tahoilla ovat varoittaneet Venäjän jatkavan samalla linjalla. Kysymys on siitä mitä Krimin ja Itä-Ukrainan jälkeen?

Suomeen kuuluva Ahvenanmaa on ollut demilitarisoitu jo lähes 100 vuotta. Suomalaista saarimaakuntaa valmistaudutaan kuitenkin puolustamaan kuten muitakin alueitamme. Suunnitelmia on laadittu ja niitä on myös testattu.

Olen itsekin osallistunut useampiin harjoituksiin, joissa harjoitusjoukot ovat harjoitelleet Ahvenanmaan puolustusta. Emme kuitenkaan kertaakaan olleet asein ja taisteluvarustuksessa itse Ahvenanmaalla. Siirtymiset ”malli Ahvenanmaalle” eli tulevalle harjoitusalueelle tehtiin merikuljetuksilla ja muutenkin harjoitus toteutettiin juuri niin kuin olisimme olleet itsekin Ahvenanmaalla.

Se oli silloin todellista varautumista. Nyt on puolustusministeri Jussi Niinistö ottanut esille sen, että Ahvenanmaata on valmistauduttava puolustamaan. Saarimaakuntaa ei saa antaa ”vihreiden miesten” valtaamaksi. Uskoisin puolustusministeriön, pääesikunnan ja muiden vastuullisten johtoportaiden sekä avainhenkilöiden tekevän tarvittavat varautumistoimenpiteet.

Lehtitietojen mukaan elokuun alussa Ukrainan presidentti Poroshenko esitti arvion, että Venäjä hyökkää Suomeen. ”Venäjän hyökkäys Suomeen mahdollinen – ja Suomi tietää sen”. Poroshenkon mukaan Baltian maat ja Suomi voisivat olla Venäjän kohteina.

Ruotsissa työskentelevä norjalais-suomalainen turvallisuuspolitiikan tutkija Tomas Ries on arvioinut kahden saaren eli Gotlannin ja Ahvenanmaan sotilaallista tilannetta. Ruotsi tyhjensi Gotlannin sotilaistaan joitakin vuosia sitten. Ahvenanmaa on kansainvälisin sopimuksin julistettu demilitarisoiduksi. Molemmat saattaisivat jossain tilanteessa olla kohteina venäläisjoukoille.

Oman lisänsä Suomen ja lähialueittemme turvallisuustilanteeseen esitti Suomessa vieraillut Nato-joukkojen Eurooppa-komentaja. Neljän tähden jenkkikenraali sanoi suoraan ”Venäjä on merkittävä uhka”.

Meillä todetaan usein, että juuri nyt ei Suomeen kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta sotilaallinen viisaus ja ratkaisumalli toteavat, että varautua pitää. Sotilailla pitää olla useita vaihtoehtoisia uhka-arvioita ja valmistautuminen pitää tehdä myös pahimman vaihtoehdon varalta.

Lauri Väättänen
Kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa aktiivisesti maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikka