Turvallinen koulutie on vapaa kaahailijoilta ja kiusaajilta

0

Valppaus on valttia liikenteessä aina, mutta erityisesti nyt koulujen alettua. Elokuu on erityinen kuukausi teillä ja kaduilla, sillä liikenteessä on paljon ensikertalaisia tienylittäjiä.

Ekaluokkalaisista monet ovat saaneet kotona eväitä ja ohjeita koulutien kulkemiseen, mutta siitä huolimatta onnettomuuksia sattuu paljon suojateillä. Viime vuonna loukkaantui 229 ihmistä ja heistä 23 oli alle 14-vuotiaita. Vika ei ole lapsissa, vaan aikuisissa autoilijoissa, jotka kaahailevat ja ovat piittaamattomia muista tielläliikkujista.

Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa kampanjalla, joka muistuttaa, että pelkät raidat asvaltissa ja liikennemerkit eivät tee suojatietä. Ratkaisevinta ovat asenteet. Kampanjan slogan Suojatie on sopimus on ajatuksia herättävä: yhteiset pelisäännöt toimivat liikenteessä vasta, kun muistamme kunnioituksen kanssaihmisiämme kohtaan. Esimerkiksi oman kiireen varjolla ei voi vaarantaa toisten tielläliikkujien turvallisuutta.

Kaahailijoiden lisäksi koulutiellä vaanii muitakin vaaroja: kiusaaminen on asia, joka synkistää valitettavan monen lapsen ja nuoren kouluarkea. Myös sen kitkemiseksi on tehtävä töitä. Kiusaaminen ilmenee monella tavalla: se voi olla porukan ulkopuolelle jättämistä, nimittelyä tai fyysistä väkivaltaa. Kouluissa ja kodeissa pitäisi varata riittävästi aikaa heti lukuvuoden alussa turvallisuuskasvatukseen niin liikennekulttuurin kuin hyvien tapojenkin osalta.