Arjen ekoteko – vältä ruokahävikkiä

0

Löytyykö jääkaapistasi nahistunut porkkana? Jos vastaat kysymykseen myöntävästi, et ole varmasti ainoa, joka on on hamstrannut kotiinsa liikaa ruokaa.

Suomalaisten keittiöissä pilaantuu eniten vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Kuluttajaliitto on nimennyt kuluvan viikon hävikkiviikoksi. Sen tarkoitus on vähentää paitsi ruoan hävikkiä myös sen arvostusta.

Nykyisen terveysintoilun aikana on jotenkin ristiriitaista, että juuri vihannekset jäävät käyttämättä. Johtuukohan tämä siitä, että ihmiset haluavat syödä terveellisesti, mutta unohtavat kuitenkin hyvät päätöksensä. Asialle on helppo tehdä jotain, sillä useimmiten vanhoistakin vihanneksista ja hedelmistä saa vielä hyvää ruokaa. Parhaat päivänsä nähneitä porkkanoita ei  kannata heittää roskiin, vaan ne voi käyttää vaikkapa sosekeittoon. Nuupahtaneita juureksia voi elvyttää liottamalla niitä hetken jääkylmässä vedessä. Ylikypsät banaanit puolestaan ovat oivallisia kakun raaka-aineita. Syömättä jääneet keitetyt perunat kannattaa käyttää pyttipannuun.

Hävikin torjumisen ensimmäinen askel tapahtuu kaupassa. Vanha sanonta, että nälkäisenä ei kannata mennä ostoksille, pitää paikkansa. Ruoan hamstraaminen käy kalliiksi kukkarolle, jos ostokset unohtuvat kaappiin. Ruokahävikki on uhka myös ympäristölle. Kotitalouksista roskiin päätyvä ruokajäte vastaa Suomessa 100 000 keskivertohenkilöauton hiilidioksidipäästöjä.