Autotehtaan resepti: osaaminen, laatu ja kuluttajien luottamus

0

Uudenkaupungin autotehtaalla on tehty ikioma tuottavuusloikka, joka on näinä aikoina valtakunnallisestikin kova juttu. Suomen ainoan henkilöautotehtaan tuotanto hyppäsi jo viime vuonna 2000-luvun ennätykseen. Tänä vuonna tilastoihin saataneen koko tehtaan historian ennätystuotanto.

Autotehdas ja Mercedes Benz ovat onnistuneet tavoitteessa, joka vielä muutama vuosi sitten näytti mahdottomalta: lisätä laadukkaiden henkilöautojen kysyntää taloudellisen taantuman aikana. Lähtötilanne Uudessakaupungissa oli vuonna 2013 haasteellinen. Tehdas oli taloudellisissa vaikeuksissa ja tulevaisuus näytti epävarmalta.

Menestysresepti on tässä: ylläpitää autonvalmistuksen osaamista ja huolehtia tuotteiden laadusta ja kilpailukyvystä. Siihen tarvitaan sekä osaavaa henkilöstöä että johtoa. Tehdas on toteuttanut valtavia investointeja ja palkannut ja kouluttanut työntekijöitä. Viime vuoden tulos näyttää edelleen tappiota, mutta parin vuoden takaisesta aallonpohjasta on noustu vauhdilla kohti parempaa.
Nykyinen valmistussopimus Mercedes Benzin A-sarjasta päättyy jo ensi vuonna, mutta mikään ei viittaa siihen, etteikö se saisi jatkoa. Uudessakaupungissa valmistetut autot ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Tällä hetkellä autoteollisuudessa kuohuttaa skandaali, joka koskettaa maailman toiseksi suurinta autonvalmistaja Volkswagenia. Yhtiön osakekurssi kääntyi jyrkkään laskuun, kun paljastui, että Volkswagen on läpäissyt autojen päästömittauksia huijausjärjestelmän avulla. Kuluttajien luottamuksen pettäminen on vakava juttu, ja vaikka kysymys on yksittäisestä tapauksesta, maineen puhdistaminen koskee koko autoteollisuutta.