Digitalisaatio – mitä se on?

0

Digitalisaatio on jo muuttanut arkeamme, mutta tulevaisuudessa se vaikuttaa entistä vahvemmin elämäämme. Huikeimpien arvioiden mukaan se on yhtä mullistava keksintö kuin sähkö oli aikoinaan.

Asiasta puhutaan paljon, jopa niin paljon, että monia se saattaa jopa hämmentää. Mistä oikein on kysymys?

Älypuhelimet, tabletit, digilehdet ja e-kirjat ovat jo monille tuttuja. Teollisuudessa on käytetty robotteja jo pitkään, ja tällä saralla tehdään uusia aluevalloituksia koko ajan. Yksi esimerkki on Postin tällä viikolla lanseeraama robottikopteri.

Siemensin tällä viikolla Uudessakaupungissa  järjestämän Älykäs teollisuus -seminaarin suosio yllätti järjestäjät ja kertoo siitä, että yrityksissä  janotaan tietoa asiasta. Uudet liiketoimintamallit kiinnostavat ja tiistain seminaarin kaltaisista tilaisuuksista haetaan ideoita uusille innovaatioille.

Pelkät tekniset ratkaisut eivät yksinään riitä, vaan tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat valjastaa ne hyödylliseen käyttöön. Yrityksissä tarvitaan rohkeutta ja heittäytymistä ajatella toimintatapoja uudella tavalla niin työyhteisön, tuotannollisten prosessien kuin asiakkaiden näkökulmastakin.

Digitalisaatio on myös yksi maan hallituksen maanantaina julkistamista kärkihankkeista. Byrokratian purkaminen on tavoite, johon kansalaisten ja veronmaksajien on helppo yhtyä. Palvelujen siirtyminen verkkoon on jo tuttua muun muun muassa työvoima- ja verohallinnossa.

Muutoksia toteutettaessa pitää muistaa, että kansalaiset eivät joudu eriarvoiseen asemaan. Kaikilla ei ole kotona tietokonetta, ja esimerkiksi kirjastojen tietokoneille ja muille maksuttomille asiakaspäätteille on jatkossa entistä suurempi tarve ja tilaus.