Hyvä suunnitelma, entä toteutus?

0

Vakka-Suomi on saanut oman liikenneturvallisuussuunnitelman. Hieno homma. Kansien väliin on saatettu paljon tärkeitä asioita, kuten liikennekasvatusta ja liikenneympäristön kehittämistä. Konkreettisia toimenpiteitäkin on listattu: Uudessakaupungissa tavoitteena on muun muassa korotettujen suojateiden rakentaminen keskustaan ja nopeusrajoitusten alentaminen.

Vasta nyt alkaa prosessin työläin vaihe: suunnitelmien soveltaminen käytäntöön. Mukana on paljon ehdotuksia, jotka ovat olleet tiedossa jo vuosia. Esimerkiksi kärkihankkeeksi listattu Alisenkadun muuttaminen yksisuuntaiseksi Rauhankadun ja Pohjoistullikadun välillä on ollut kaupungin suunnitelmissa jo vuonna 2009.

Paloaseman vieressä sijaitsevan Ketunkalliontien ja Mältintien liittymän liikenneturvallisuuden parantaminen on niinikään listattu kiireelliseksi. Risteyksessä tapahtuu eniten onnettomuuksia koko Vakka-Suomessa. Stop-merkin asentaminen kyseiselle paikalle ei voi olla rahakysymys.

Ei ole kovinkaan realististista odottaa, että kaikki suunnitelman ehdotukset toteutuvat heti, mutta toivottavasti se otetaan oikeasti työkaluksi. Uusia ongelmia tulee valitettavasti koko ajan. Uudenkaupungin ja Laitilan välillä autoilijoiden liikenneturvallisuus parani tieremontin jälkeen, mutta nyt tiellä muhii toinen ongelma: viiden kilometrin tieosuus, jossa raskas liikenne, henkilöautot ja pyöräilijät joutuvat tien kaventumisen takia ajamaan kieli keskellä suuta kolarien välttämiseksi. Vielä sellaista ei ole tapahtunut, mutta tien käyttäjiltä tulleiden palautteiden mukaan on vain ajan kysymys, että jotakin sattuu, jos asialle ei tehdä mitään.