Kaikilla on mahdollisuus auttaa

0

Euroopan pakolaisongelma lakkasi olemasta kaukainen asia Vakka-Suomessa viimeistään tällä viikolla, kun seutukunnan ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat Laitilaan. 70 turvapaikanhakijan joukko on pieni, mutta helpottaa osaltaan SPR:n Turun vastaanottokeskuksen kaoottista tilannetta. Siellä on kirjoilla yli 500 turvapaikanhakijaa ja osa ihmisistä on joutunut telttoihin.

Laitilassa turvapaikanhakijoille  tarjosi hätämajoitusta yksityisen ylläpitämä asuntohotelli, joka sijaitsee aikuiskoulutuskeskuksen entisissä tiloissa. Kysymys ei ole pysyvästä sijoittamisesta, mutta olosuhteet huomioon ottaen ratkaisusta voi tulla pitkäaikainen.

Tilanteen kaoottisuutta kuvastaa, että kaupunki sai tietää asiasta vasta kun turvapaikanhakijat olivat jo saapuneet paikkakunnalle. Kiire ja hätä on niin kova, että Punaisen Ristin työntekijät eivät ehdi valmistelemaan ja informoimaan kuntia etukäteen. Monissa kunnissa käydään parhailaan keskustelua vastaanottokeskusten perustamisesta, mutta niiden rinnalle tarvitaan nyt myös Laitilan kaltaista hätämajoitusta.

Myös Uudestakaupungista ja muista Vakka-Suomen kunnista voisi löytyä sopivia tiloja sotaa ja konflikteja paenneille ihmisille. Turussa yksityiset ihmiset ovat olleet valmiita avaamaan jopa kotejaan hädänalaisille ihmisille. Kaikenlainen apu on tervetullutta. Lämpimät vaatteet ovat tarpeellisia. Apua tarvisevien joukossa on myös lapsia, joten esimerkiksile leluille on käyttöä. Yksi vaihtoehto on lahjoittaa rahaa Punaisen Ristin tilille.