Presidentti näytti esimerkkiä

0

Tänään on Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräyksen viimeinen päivä. Markettien edessä on Uudessakaupungissakin ollut torstaista lähtien lipaskerääjiä, ja monen kaupassakävijän kukkarosta on löytynyt euroja maailman hädänalaisten ihmisten auttamiseksi.

Viime aikoina ilmassa on ollut monenlaisia viha- ja huhupuheita, mutta paljon on myös aitoa välittämistä ja auttamisen halua. Esimerkiksi Uudestakaupungista on virrannut apua Laitilaan tulleille turvapaikanhakijoille. Vaatekeräys sai jopa niin suuren suosion, että ainakaan toistaiseksi vaatteille ei ole tarvetta.

Presidentti Tarja Halonen näytti torstaina esimerkkiä olemalla mukana kerääjänä Punaisen Ristin nälkäpäivätalkoissa. Hän painotti Helsingin Sanomissa, että pienillä summillakin on merkitystä ja lainasi äiti Teresan sanoja: ”ei tässä kaikkia auteta, mutta yhden ihmisen kohdalla se on koko maailma”.

Rahat käytetään konfliktien uhrien auttamiseen paikan päällä niissä maissa, joista turvapaikanhakijat pakenevat. Suomessa Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan myös uusia vapaaehtoisia toimimaan turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tukena heidän arjessaan. Lahjoituksia ei käytetä vastaanottokeskuksista aiheutuviin kuluihin, tai turvapaikanhakijoille mahdollisesti myönnettäviin tukiin, vaan nämä maksaa valtio.

Suomessa tarvitaan jatkossa entistä enemmän voimavaroja, sillä tänne ennustetaan tulevan tänä vuonna jopa 30 000 turvapaikan hakijaa. Koko maailmassa on tällä hetkellä enemmän pakolaisia kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.