Sadan vuoden alamäki

0

ristoIstuin viileässä syysilmassa Helsingin Olympiastadionilla viime vuoden lokakuussa suomalais-kreikkalaisessa seurassa. Jarkko Hurmeen tasoituksen jälkeen mieli oli melko korkealla. Olihan tasapeli edellisenä kesänä jalkapallon MM-kisoissa jatkopeleihin selviytynyttä Kreikkaa vastaan vähintäänkin tyydyttävä saavutus.

Alla oli jo vierasvoitto Färsaarista, joten matka kohti EM-kisoja oli alkanut hyvin. Kreikkalaisella kaverillani oli huomattavasti vähemmän syytä iloon, sillä avausottelu oli päättynyt tappioon Romanialle.

Niin Kreikalla, Romanialla kuin Unkarillakin löytyy hyviä saavutuksia historiasta, mutta minkään niistä ei pitänyt olla Suomelle ylitsepääsemätön este. Niinpä onkin hankala ymmärtää, että vaikka näin vajaa vuosi myöhemmin olemme Kreikan edellä taulukossa, olemme silti vielä melko kaukana siitä kautta aikojen ensimmäisestä arvokisapaikasta.

Kun kaikki toivo oli jo heitetty nurkkaan kera Mixun joulukuusen, unelma jälleen heräsi. Täysin lytätty jalkapallomaajoukkueemme raapi kaksi nihkeää maalin voittoa, ensin vieraissa Kreikasta ja sitten kotona Färsaarista, ja yhtäkkiä alettiin taas puhua kisapaikasta.

Se vaatii vielä unkarilaisten epäonnea kahdessa jäljellä olevassa ottelussa ja tietenkin Suomen voittoa kahdesta lohkon kärkijoukkueesta, Romaniasta ja Pohjois-Irlannista. Mikään ei ole mahdotonta, mutta ehkä tärkeintä on kuitenkin tällä hetkellä se, että suomalainen jalkapallo sai edes hitusen lisää uskottavuutta.

1–0-voitto Färsaarista tämän viikon maanantaina on vuonna 2015 Suomelle hyvä saavutus, kun se vielä muutama vuosi sitten oli itsestäänselvyys. Asukasluvultaan noin Lohjan kokoinen Färsaaret on ihan oikea jalkapallokääpiö, mutta kaukana siitä ei ole Suomikaan.

Eräs Facebook-kaverini arvuutteli tällä viikolla, mitkä yli 100 000 asukkaan eurooppalaiset maat, jotka olivat olemassa vuonna 1990, eivät ole koskaan selviytyneet jalkapallon EM- tai MM-kisoihin. Valitettavasti Suomi on tässä joukossa, eikä seura ole kovinkaan mairitteleva: Albania, Kypros, Luxemburg ja Malta. Kaiken lisäksi Albania taistelee tosissaan pääsystä ensi vuoden EM-kisoihin ja jopa lohkovoitosta kahden kovan jalkapallomaan, Portugalin ja Tanskan kanssa.

Siinä missä Suomen koripallomaajoukkue pelaa jo neljättä kertaa arvokisoissa tällä vuosikymmenellä, on jalkapallossa muisteltava vain yksittäisiä onnenhetkiä. Pari kertaa arvokisapaikka on ollut lähellä ja neljästi Suomi on sentään pelannut jalkapallossa huomattavasti vähemmän arvostetuissa olympialaisissa.

Niistä löytyy myös se kautta aikojen paras saavutus. Vuonna 1912 Venäjän lipun alla pelannut Suomi ylsi yhdentoista joukkueen joukossa pronssiotteluun asti. Siellä paukut loppuivat ja Alankomaat nuiji Suomen lukemin 9–0. Siitä se alamäki sitten alkoikin ja on valitettavasti jatkunut yli sata vuotta.

Risto-Matti Kärki
tuottaja