Satama seisoo, koulut ja päiväkodit avoinna

0
Sataman toiminta pysähtyy huomenna vuorokaudeksi. Kuva: Noora Konttinen.
Sataman toiminta pysähtyy huomenna vuorokaudeksi. Kuva: Noora Konttinen.

Huomenna perjantaina järjestettävä palkansaajajärjestöjen poliittisen mielenilmauksen takia Uudenkaupungin sataman toiminta pysähtyy vuorokaudeksi. Kaikki Suomen satamat seisovat perjantaiaamusta kello kuudesta lauantaiaamuun kello kuuteen.

– Tilanne on hankala satamalle ja luonnollisesti myös meidän asiakkaillemme, totesi Uudenkaupungin sataman satamajohtaja Esa Soini.
Uudenkaupungin satamaan on saapumassa aluksia myös perjantaina, mutta mielenilmauksen takia niitä ei pureta eikä lastata.

Mielenilmaus vaikuttaa myös esimerkiksi kaupungin suurimman työnantajan Valmet Automotiven toimintaan.

– Metalli-, sähkö- ja toimihenkilötyöntekijäjärjestöt ovat ilmoittaneet osallistuvansa mielenilmaukseen. Koska kyseessä on poliittinen mielenilmaus niin työnantajan taholta asiaan ei puututa mitenkään, vaan jokainen työntekijä tekee itse oman valintansa, kommentoi Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Se, jatkuuko autonrakennus tehtaalla vielä perjantaina on hyvin epävarmaa.
– Torstain yövuoro tekee vuoronsa loppuun normaalisti, mutta mitä tapahtuu perjantaiaamulla, on vielä epäselvää. Kaikille työntekijöille on ilmoitettu, että he voivat halutessaan tulla töihin ja kaikille myös yritetään järjestää työtä. Sitä, kuinka moni työntekijä töihin on tulossa, ei vielä tiedetä, eli tilanne on aika poikkeuksellinen, kertoi Mäki.

Sen sijaan joistakin ennakkotiedoista poiketen koulut ja päiväkodit ovat avoinna huomenna perjantaina.

– Kaikki Uudenkaupungin koulut ja päiväkodit ovat toiminnassa, painotti opetus- ja kulttuuritoimenjohtaja Inkeri Parviainen.

Myös koulujen ja päiväkotien ruokahuolto on turvattu. Ruokakuljetukset on rajattu mielenilmauksen ulkopuolelle ja elintarvikekuljetusten katkoksiin on varauduttu ennakolta.
– Kuljetusalan pysähtyminen perjantaina on ennakoitu niin, että olemme jo tilanneet tarvittavat elintarvikkeet sisään ja vieläpä normaalia suuremmat kuormat, eli keskuskeittiössä riittää elintarvikkeita vielä ensi viikon keskiviikkoon saakka, selvitti Uudenkaupungin ruokahuoltopäällikkö Helvi Hyrynsalmi.

Osalle koululaisia ja opiskelijoita voi kuitenkin tuottaa hankaluuksia päästä kouluun ja koulusta kotiin. TLO on ilmoittanut ajavansa omat koululaisvuoronsa normaalisti. Sen sijaan Vainion liikenteen bussivuoroista valtaosa jää perjantaina ajamatta. Tämä vaikuttaa niiden oppilaiden koulumatkoihin, jotka käyttävät normaalin reittiliikenteen linja-autovuoroja esimerkiksi Laitilan tai Lokalahden suunnasta. Ajantasainen tieto perjantaina ajettavista linja-autovuoroista löytyy Matkahuollon nettisivuilta.