Seurakunta auttaa pakolaisia

0

Uudenkaupungin seurakunnassa on päätetty tavoista joilla autetaan pakolaisia Euroopassa ja jo Suomeen saapuneita turvapaikan hakijoita.
– Ensi sunnuntain kolehti kerätään Kirkon Ulkomaan avun Balkan projektille. Seurakunnan tiloihin ja seurakunnan tapahtumiin tulee myös keräyslippaat, joiden tuotto ohjataan samaan kohteeseen, selvitti seurakunnan talouspäällikkö Tuija Lankinen.

Kirkon Ulkomaanavun Balkan projektissa annetaan hätäapua Unkarin, Serbian ja Kreikan alueilla oleville pakolaisille. Hätäapu käsittää puhdasta vettä, hygieniatuotteita, lämpimiä vaatteita ja huopia.

– Toiseksi tulemme järjestämään paikallisen vaate- ja tekstiilikeräyksen Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille yhteistyössä SPR:n kanssa. Tarvetta on erityisesti lämpimille talvivaatteille, jalkineille, miesten vaatteille ja liinavaatteille. Keräystapahtuma järjestetään seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden avustuksella myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana, kertoi Lankinen.

Tähän vaatekeräykseen voivat halukkaat osallistua myös kutomalla lämpimiä sukkia, lapasia tai pipoja ja tuomalla ne keräyspisteeseen.

Seurakunnan leirikeskuksia ei sen sijaan tulla käyttämään turvapaikan hakijoiden hätämajoitustiloina.

– Näin siitä yksinkertaisesta syystä, että meidän leirikeskukset ovat kyseiseen toimintaan liian pieniä. Mutta olemme sen sijaan ideoineet vastaanottokeskuksissa oleville ihmisille retkipäiviä. Eli hakisimme ryhmän turvapaikan hakijoita tänne Uuteenkaupunkiin päiväksi ja järjestäisimme heille ohjelmaa leirikeskuksessa yhden päivän ajaksi. Tähän päivään voisivat sitten myös vapaaehtoiset seurakuntalaiset osallistua. Retkipäivä toisi piristystä vastaanottokeskuksissa asuvien rutiinimaiseen arkeen eli aineellisen avun ohella antaisimme myös henkistä tukea, totesi Lankinen.

– Ja mikäli joku toinen seurakunta antaa oman leirikeskuksensa turvapaikan hakijoiden hätämajoitustiloiksi, niin luonnollisesti tämä seurakunta voisi sitten käyttää meidän leirikeskuksia oman leiritoimintansa pyörittämiseen, lisäsi Lankinen.
Talouspäällikkö Tuija Lankinen myös korosti seurakunnan olevan valmis tekemään yhteistyötä niin kaupungin kuin eri järjestöjen kanssa pakolaisten auttamiseksi mahdollisimman monin tavoin. Lisätietoja tulevasta vaatekeräyksestä tulee seurakunnan nettisivuille ja Uudenkaupungin Sanomiin.