Tähtihetkiä luonnossa

0

Taloustieteen professori Sixten Korkmanin mielestä suurin ongelmamme ei ole talouden kilpailukyky, valtion budjettialijäämä, pakolaistulva eikä hallituksen pakkolainsäädäntö (HS 17.9).  Hänen mielestään maapallon suurin ongelma on ympäristön rasittuminen ja ilmaston lämpeneminen.

Jaan huolen professorin kanssa. Nautin luonnossa liikkumisesta ja toivon, että jälkeeni jäävätkin saavat vaeltaa raikkaassa syysmetsässä ja uida puhtaassa meressä.

Tähän aikaan vuodesta tähtitaivas on kirkkaina öinä upeaa katseltavaa. Mökillä katulamppujen ulottumattomissa se on helpointa. Taivas tuikkii timanttimerenä, jos kohdalle sattuu pilvetön yö.

Tietämykseni tähdistä on erittäin vaatimatonta. Tunnistan pohjoisen tähtitaivaan Otavan ja sen tuntumassa olevan Pohjantähden, mutta siihen se sitten loppuukin.

Pienellä opiskelulla saisin enemmän irti tästä luontoelämyksestä, mutta toistaiseksi asia on jäänyt vaiheeseen. Sama pätee lintujen tunnistamiseen. Enpä voi juuri lintutietämykselläni kehua, mutta iloitsen suunnattomasti keväisin mustarastaan laulusta ja syksyllä iskee haikeus kurkiauran lentäessä taivaalla.

Kaikista luontoon liittyvistä harrastuksistani en selviä yhtä vähäisellä tiedon määrällä terveyttä vaarantamatta. Tämä pätee muun muassa sienestykseen. Sitäkin voi toki tehdä melko vaatimattomilla eväillä: riittää kun tuntee pari hyvää ruokasientä. Kantarelleista, suppilovahveroista ja tateista saa ainakin hyvinä sienivuosina jo runsaasti täytettä sienikoriin.

Iän myötä olen oppinut nauttimaan luonnossa liikkumisesta aina vaan enemmän. Vietän viikonloppuna päivän mieluummin metsässä kuin vaikkapa kauppakeskuksessa. Metsässä hengaileminen rauhoittaa.

En epäile ainakaan omalla kohdallani tutkimuksia, joiden mukaan jo lyhyt luonnossa oleskelu laskee stressitasoja paremmin kuin kaupungin keskustassa vietetty aika. Tiedän kyllä urbaaneja ihmisiä, jotka ajattelevat asiasta toisin.

Metsäntutkimuslaitoksen viime vuonna valmistunut Metsästä hyvinvointia -tutkimusohjelma kokosi luontoympäristöstä saatavia hyvinvointiin ja elämän laatuun vaikuttavia tekijöitä. Kävely vähentää lihasjännitystä, laskee verenpainetta, lisää vastustuskykyä ja vähentää riskiä sairastua allergioihin.

Tänä viikonloppuna sääennusteet ovat luvanneet ainakin kohtuullista ulkoilusäätä, joten melko varmasti olen tänään metsässä. Vaikka eihän luonnossa liikkuminen ole sää- vaan pukeutumiskysymys. Olen tarponut metsässä parinkymmenen asteen pakkasilla ja ollut merellä kaatosateessa, eivätkä nekään ole jääneet ikävinä muistoina mieleen.

Monenlaisia unelmiakin on vielä luontoon liittyen toteuttamatta: En ole nukkunut kokonaista yötä taivasalla tai edes laavussa enkä ole nähnyt revontulia. Ehkä joskus saan elää kaikki neljä vuodenaikaa saaristossa luontoa tarkkaillen.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja