Tahto menestyä, into uudistua

0

Vahterus Oy:n 25-vuotisjuhlassa vallitsi perjantaina valoisa ja luottavainen tunnelma. Se ei ole ollut aivan tavanomaista suomalaisessa yrityselämässä viime aikoina. Talouden taantuma on kouraissut erityisesti vientiä harjoittavia teollisuuden yrityksiä.

Yrityksen järjestämässä seminaarissa valettiin usean puhujan suulla uskoa tulevaisuuteen. Vahterus itsessään on hyvä esimerkki siitä, miten pienestä kaikki voi alkaa, kun on uskoa omaan tekemiseen. Levylämmönsiirtimien valmistus alkoi aikoinaan vaatimattomasti navetassa, mutta työllistää nykyään lähes 239 henkilöä.

Kalannissa toimivan yrityksen juuret ovat vahvasti Vakka-Suomessa, mutta sen toiminta on läpeensä kansainvälistä: Yli 90 prosenttia tuotteista menee vientiin ja asiakkaita on peräti 60 maassa. Se on vavahduttava luku, kuten kansanedustaja Ilkka Kanerva kiteytti seminaarissa pitämässään puheessa.

Vaikka olosuhteet ovat tällä hetkellä vähintäänkin haasteelliset, synkistelyyn ei ole tarvetta. Tämä tuli seminaarissa esille muun muassa Metallityöväen Liiton puheenjohtaja Riku Aallon puheenvuorossa. Tälläkin hetkellä Suomessa on Aallon mukaan lukuisia teollisuusyrityksiä, jotka ovat tehneet hyvää tulosta ja joiden tilauskannat ovat kasvussa.

Aika ei ole ajanut perinteisen metalliteollisuuden ohi, päinvastoin digitalisaatio avaa sinnekin uusia mahdollisuuksia. Pk-yritykset ovat avainasemassa työpaikkojen luomisessa ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Vahterus, autotehdas ja monet muut seutukunnan yritykset ovat esimerkkejä siitä, että paikallisella osaamisella ja laadulla on kysyntää maailmalla. Tahto menestyä, into uudistua ja kyky kuunnella asiakasta ovat olennaisia asioita tiellä menestykseen.