Uusikaupunki lämpenee vastaanottokeskukselle

0

Uusikaupunki on yksi niistä kunnista, jotka ovat viime viikkoina oma-aloitteisesti ilmoittaneet halunsa selvittää vastaanottokeskuksen sijoittamista kaupunkiin. Kaupunginhallitus päätti maanantaina yksimielisesti, että selvityksiä turvapaikanhakijoille sopivien tilojen löytämiseksi jatketaan.

Päätös ei merkitse sitä, että vastaanottokeskus varmuudella tulee, mutta näillä näkymin se on todennäköistä. Punaisen Ristin edustajat ovat katsastaneet paikan päällä entisen Pohjoiskulman koulun tilat ja nuorisotalon, joka osoittautui potentiaaliseksi majoitustilaksi ja turvapaikanhakijoiden tukikohdaksi.

Nykyiset vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä ja Maahanmuuttovirasto kaipaa jopa tuhansia uusia majoituspaikkoja. Erityisen huono tilanne on muun muassa Turun seudulla. Suomeen on saapunut tänä vuonna jo lähes 8 000 turvapaikanhakijaa. Viime viikolla rikkoutui ensimmäistä kertaa tuhannen viikoittaisen tulijan raja. Vertailun vuoksi: koko viime vuoden aikana turvapaikanhakijoita oli 3651.

Maahanmuuttovirasto ei jatkossa enää kysy kuntien kantaa vastaanottokeskuksen perustamiseen, jos keskus ei tule kunnan tiloihin tai kunta ei ilmoittaudu ylläpitäjäksi. Uudenkaupungin hallituksen myönteinen päätös selvitysten tekemiseen ei sido mihinkään, mutta käytännössä asiassa on vaikea ottaa takapakkia: jos sopivat tilat löytyvät, keskus voidaan perustaa hyvinkin nopeasti syksyn aikana.

Kaupungin lisäksi aktiivisia ovat Uudenkaupungin seudulla olleet myös yksityiset, jotka ovat vinkanneet vapaista  tiloista.