Uusikaupunkilainen bioöljy kiinnostaa ulkomaillakin

0

Uudessakaupungissa vihittiin viime viikolla käyttöön bioöljyn tuotantolaitos.1,5 miljoonan hanke on on paitsi investointi alueen elinkeinoelämälle myös ympäristölle.  Meriaura Groupin konsernijohtaja Jussi Mälkiä totesikin vihkiäisissä, että investointi on kuin suoraan Suomen hallituksen biotalousohjelmasta (US 29.8.)

Laitos käyttää raaka-aineena kalanperkeitä ja kierrätettyä kasviöljyä. Konserniin nykyään kuuluva uusikaupunkilainen Sybimar aloitti bioöljyn valmistamisen kalateollisuuden jätteistä jo vuonna 2005. Esimerkiksi merentutkimusalus Aranda on käyttänyt tänä kesänä Uudessakaupungissa tuotettua bioöljyä hyvällä menestyksellä. Aikaisemmin tutkimusalus käytti fossiilisia polttoaineita, joista vapautuu ilmakehään runsaasti hiilidioksidia.

Järjestelmälle olisi Jussi Mälkiän mukaan mukaan markkinoita myös ulkomailla, eikä hänen sanojaan ole syytä epäillä. Kiinnostusta lisää tuotteen ympäristöystävällisyys. Jos raakaöljyn hinta nousee, sekin lisää kysyntää. Toistaiseksi vientiponnisteluihin ei ole kuitenkaan vielä resursseja.

Jo kertaalleen käytetyn kasviöljyn hyödyntäminen bioöljyn tuotannossa on sekin maallikon mielestä pieni ihme. Hampurilaisravintolan ranskalaisia syödessä ei tule mieleen, että niihin käytetty rasva kelpaa lämmitysöljyksi. Uudenkaupungin bioöljyn tuotantolaitoksen suurin yksittäinen raaka-aineen tuottaja on pikaruokaketju Hesburger.
Uusikaupunki on profiloitunut Hinku-kuntana (Kohti hiilineutraalia kuntaa) kestävän kehityksen edistäjänä ja bioöljyn tuotantolaitos on yksi askel eteenpäin tässäkin tavoitteessa.