Yksinäisten olohuone keskellä kaupunkia

0

Yksinäisyys on iso ongelma tässä kaupungissa.
Näin totesi A-killan Kotiluolaa Uudessakaupungissa luotsaava Mirja Vesterinen Uudenkaupungin Sanomien jutussa torstaina. Hän tietää, mitä tarkoitetaan syrjäytymisellä: elämä kolhii, alkoholin ja päihteiden käyttö riistäytyy hallinnasta, työpaikka menee alta, rahat loppuvat ja ihmissuhteet ovat solmussa. Jos tämän kaaoksen keskeltä löytyy ihminen, joka välittää ja kuuntelee, elämälle voi löytyä epätoivon keskeltä uusi suunta.

Uudenkaupungin keskustassa liki 18 vuotta toiminut Kotiluola on antanut monelle uuden elämän eikä vähiten juuri Mirja Vesterisen välittömän ja ystävällisen persoonan ansiosta. Osa päihdeongelmaisista parantuu, toiset eivät koskaan.

Kotiluola on matalan kynnyksen paikka, joka toimii eräänlaisena yksinäisten olohuoneena. Yhteisöllisyyden lisäksi tarjolla on myös päivän lehtiä, lounasta ja vertaistukea. Ovesta voi astua sisään myös, vaikka ei itse olisi päihteiden ongelmakäyttäjä. Toiminta ja palvelut ovat monipuolisia: kuka tahansa voi ostaa vaatehuoltoa, pyykinpesua, huonekalun korjausta tai vaikkapa pieniä remonttihommia.

Alkoholi on suomalaisten työikäisten yleisimpiä kuolinsyitä. Suomalaisesta alkoholikulttuurista ja juomisen ongelmista puhutaan nykyään avoimesti. Vuoden alussa monet tekevät päätöksiä käytön vähentämisestä. Kesälomalla kulutus kasvaa ja toisille jää putki päälle.  A-killan avulle on tilausta.