Edessä pitkä matka

0
haarapääskyt
Haarapääskyt keräävät voimia muuttomatkalle.

Luonto
Maija Karala
Linnut eri puolilla maata valmistautuvat muuttoon. Tuhannet hanhet, kurjet ja joutsenet kokoontuvat pelloille ja yötaivas täyttyy tähtien avulla muuttavien pikkulintujen sirahtelusta. Haarapääskyistä viimeisetkin jättävät Suomen aivan näinä päivinä.
Vielä 1800-luvulla uskottiin, että pääskyset eivät muuta, vaan nukkuvat talviunta järvien pohjamudissa. Nähtiinhän niiden syksyisin kokoontuvan järvenrantojen ruovikkoihin. Tässäkin tapauksessa totuus on tarua ihmeellisempi.
Haarapääsky toden totta muuttaa, eikä se ole mikään sunnuntailentäjä. Sen muuttomatka on linnun kokoon nähden eläinkunnan raskaimpia. Haarapääskyt, kuten monet muutkin pikkulinnut, viettävät talvensa trooppisessa Afrikassa. Siinä missä useimpien reitti kiertää Välimeren ja Saharan autiomaan joko itä- tai länsikautta, haarapääskyt lentävät suoraan yli molempien.
Tuhansien kilometrien vihamielisen maaston ylitettyään ne pääsevät rehevään tropiikkiin. Rengastustietojen mukaan suomalaisia haarapääskyjä on nähty Kongossa, Sambiassa ja Eritreassa, ja aina Etelä-Afrikassa saakka.

Matka tuntuu käsittämättömältä suoritukselta linnulle, joka aikuisenakin painaa vain viitisentoista grammaa, eli saman verran kuin ruokalusikallinen vettä. Vaikka lintujen fysiikka mahdollistaa suoritukset, joista me maahan sidotut nisäkkäät voimme vain haaveilla, vie matka silti haarapääskyn äärirajoilleen.
Täytyy lintujen myös tietää minne mennä. Lintuja ohjaa voimakas tarve lentää etelään. Ilmansuunnan niille kertoo magneettiaisti, sisäinen kompassi. Ne saavat apua kokeneemmilta parvitovereilta, ehkä myös tähdistä ja auringosta.
Eivät pääskyt kuitenkaan mitään supersankareita ole. Etenkin nuorimpia ja vanhimpia lintuja putoaa Välimeren aaltoihin tai Saharan hiekkaan. Joidenkin sisäinen kompassi reistaa, ja ne löytävät itsensä lopen uupuneina oudoista paikoista: Havaijilta, Grönlannista tai etäisiltä valtamerisaarilta.
Riittävän moni kuitenkin selviytyy, ja muuton kierto jatkuu vuodesta toiseen. On hyvä mahdollisuus, että ensi kesänä omassa autotallissa pesii sama pari kuin tänäkin vuonna.
Vielä 1800-luvulla uskottiin, että pääskyset eivät muuta, vaan nukkuvat talviunta järvien pohjamudissa.
Haarapääskyt keräävät voimia muuttomatkalle.