Ihmisarvoinen vanhuus kuuluu kaikille

0

Ikäihmisten määrä lisääntyy vauhdilla, muistisairaudet yleistyvät ja entistä suurempi osa työikäisistä kantaa huolta vanhempiensa arjessa selviämisestä. Valtio ja kunnat kärvistelevät rahapulassa, ja maan hallituksen leikkaukset kirpaisevat pienituloisten eläkeläisten taloutta.

Lähtökohdat parhaillaan vietettävään vanhusten viikkoon eivät ole kovinkaan ruusuiset. Sunnuntaina alkaneen viikon teemana on tänä vuonna Tulevaisuutta rakentamaan. Toivottavasti nimikkoviikko omalta osaltaan onnistuu nostamaan epäkohtia päättäjien tietoisuuteen ja tuomaan myös iloa ja toivoa vanhusten arkeen.

Vanhenemista ei kannattaisi pelätä, sillä se voi olla mainettaan parempaa aikaa. Vanhukset eivät ole yksi yhtenäinen joukko, vaan he ovat persoonia samoin kuin nuoremmatkin.  Jokainen meistä vanhenee, mutta silti iän tuomat rajoitteet tulevat usein yllätyksenä. Siksi vanhemiseen kannattaisi varautua ajoissa ja esimerkiksi asumisratkaisuista keskustella omaisten kanssa hyvissä ajoin.

Hallitusohjelma velvoittaa kuntia toimiin, joiden avulla tuetaan eri-ikäisten ihmisten vastuuta omasta terveydentilastaan sekä elämäntavoistaan. Jokaisen tulisi voida kokea voivansa vaikuttaa, tehdä valintoja ja ottaa vastuuta.

Sosiaali- ja terveysneuvos Pekka Paatero muistutti eilen vanhusten viikon paikallisessa pääjuhlassa Uudessakaupungissa, että ihmiset tulee hoitaa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Erilaisia vaihtoehtoja tarvitaan jatkossa nykyistä enemmän. Jokainen ansaitsee taloudellisesta tilanteesta riippumatta hyvän ja ihmisarvoisen vanhuuden.