Kaupungin tarjous tyssäsi tilojen puutteeseen

0

Uusikaupunki ilmoitti ensimmäisten kuntien joukossa Varsinais-Suomessa selvittävänsä mahdolliset tilat turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamiseksi syyskuussa, kun pakolaisvirta Suomeen alkoi kasvaa rajusti. SPR:n Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen otti uusikaupunkilaisten tarjouksen ilolla ja kiitollisuudella vastaan. Heikkisellä ja koko SPR:n organisaatiolla on riittänyt viime aikoina kiireitä ja kaikki apu niin tilojen kuin muunkin suhteen on ollut enemmän kuin tervetullutta.

Viime viikkoina tehdyissä selvityksissä on käynyt ilmi, ettei Uudestakaupungista ole löytynyt sopivaa tilaa tähän tarkoitukseen. Heikkisen mukaan tulijoiden hajasijoittaminen ei tässä vaiheessa ole paras ratkaisu, ja yhtä riittävän suurta tyhjää kiinteistöä ja tilaa ei täältä löytynyt.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina, joten kaupungin osalta asia nuijitaan tällä erää päätökseen maanantaina. SPR:n päätös päätös luopua hankkeesta tässä vaiheessa ei merkitse sitä, että paikkakunnalle ei jatkossa tulisi turvapaikanhakijoita tai pakolaisia. Esimerkiksi pienemmät ryhmämajoitukset saattavat kiinnostaa siinä vaiheessa, kun pahin tilanne ohi ja kun viranomaiset ovat saaneet tehtyä lopulliset turvapaikkapäätökset.

Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt viime viikkoina ja mahdollista on, että tulijoiden määrä jää tänä vuonna alle ennustetun 50 000 hakijan. Laitilassa toimivassa hätämajoitusyksikössä on tällä hetkellä noin 180 turvapaikanhakijaa. Siellä kaupunginhallitus ottaa kantaa sen muuttamiseksi vastaanottokeskukseksi ensi viikolla. Raumalla vastaanottokeskus perustetaan kerrostaloon.