Mieti mihin uskot

0

risto Muistatko koulusta sen pojan, jolla oli aina aivan uskomattomia tarinoita. Hän oli lyhyen elämänsä aikana ehtinyt nähdä ja kokea paljon. Harmi vain, että hän ei koskaan voinut todistaa näitä sattumuksia.

Saattoi hän olla tyttökin tai kenties heitä oli useampia, joka tapauksessa varmasti moni muistaa tyypin. Myöhemmin hän kasvoi aikuiseksi ja ymmärsi itsekin, että valehtelemalla ei pitkälle pötkitä.
Kaikille tämä ei ole koskaan valjennut. Omiin tarinoihinsa voi uppoutua niin syvälle, että alkaa itsekin uskoa niiden olevan totta. Taustalla voi olla jokin suurempi ajatus, jonka puolesta on valmis jatkamaan jo lapsena hankittuja tarinankertojan oppejaan.

Viime viikkoina on liikkunut paljon huhuja turvapaikanhakijoista. Osa on osoittautunut todeksi, osa on ollut sitä itseään. Näille välituntien jorinoille löytyi aina jonkin aikaa ymmärrystä. Samoin moni netistä luettu asia on otettu vastaan kritiikittä.

Suomen kansaa on yritetty väkisin jakaa viime aikoina kahtia, vaikka todellisuudessa suuri osa näkee asioissa hyviä ja huonoja puolia. Se väliin jäävä ihmisryhmä ei vain ole pitänyt niin suurta meteliä. Tälle väitteelle antaa tukea myös Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely, joka paljasti suomalaisten olevan suurelta osin maltillisia realisteja.

Pidän itseäni suvaitsevaisena, mutta tiedän turvapaikanhakijoiden joukossa olevan onnenonkijoita, joille turvapaikkaa ei pidä myöntää. Ja ruoastahan ei Suomessa saa valittaa, sen on moni ymmärtänyt jo kotikasvatuksen tuloksena. Pelon ja vihan lietsominen ei kuitenkaan palvele ketään. Rikollisia en puolustele, mutta välillä tuntuu siltä, että osa toivoo maahanmuuttajien syyllistyvän mitä kaameampiin tekoihin, jotta pääsee sanomaan olleensa oikeassa.

Minun Suomeni on kansainvälinen, mutta tiedän myös maassa asuvan omissa oloissaan viihtyvän kansan, jonka vaikeaa kieltä eivät he kaikki edes itse osaa oikein kirjoittaa. Kotouttamisen roolia ei voi ylikorostaa, mutta se on toivottoman hidasta ja vaivalloista.

Moni on varmasti myös lopen kyllästynyt kuulemaan valistusta lähdekritiikistä. Ennen tarpeetonta rääkäisyä voi kuitenkin hetken miettiä kuulemansa tai lukemansa tarinan todenperäisyyttä.
Kaiken voi kyseenalaista. Aina on ollut olemassa salaliittoteorioita ja ”suurempia totuuksia”. Joku voi uskoa Nostradamuksen ennustuksia, joku sitä poikaa koulun pihalta, joku horoskooppeja, joku siihen, että kaikki muslimit ovat lähtökohtaisesti pahoja.

Fiksu ihminen voi kuitenkin pysähtyä hetkeksi ajatuksensa äärelle. Omia mielipiteitään ei tarvitse muuttaa, mutta niitä voi päivittää.
Eräs horoskooppi muuten lupaili minulle huomattavasti ruusuisempaa lokakuuta kuin mitä syyskuu oli. Tuohonhan olisi mukava luottaa.

Risto-Matti Kärki
tuottaja