MOT

0

Koulussa opin, että lyhenne MOT liittyy matematiikkaan. MOT mikä on todistettava. Nykyisin sama lyhenne on nimenä YLEn televisio-ohjelmasarjalle ja ei siihen näytä liittyvän ollenkaan oikeaksi todistamista.

Torstaina lokakuun 1. päivänä olin kuuntelemassa YLE:n toimitusjohtaja Lauri Kivisen alustusta yhtiöstään. Kiviseltä kysyttiin keskusteluvaiheessa yhtiön ohjelmista. Eräs kuulijoista kysyi, kun katsoo MOT-ohjelmaa, pitääkö ajatella katsovansa viihdeohjelmaa vai asiaohjelmaa? Kivisen vastaus oli, että tutkiva journalismi on vaikea laji, mutta kyllä he aina harkitsevat tarkkaan sisällön ennen ohjelman lähetystä.

YLEn MOT tarkoittaa ohjelmatekstin mukaan ”Mikä on tutkittava”. Hyväksyn ajatuksen, mutta pitääkö hutkia ennen kuin on tutkittu? Tällainen arvio tuli ainakin minun mieleeni, kun katsoin 5. lokakuuta esitetyn MOTin Uudenkaupungin soijatehtaasta.

Olen perehtynyt soijatehtaan asioihin lähinnä lehtitietojen perusteella. Kävin myös tehdasalueella, kun siellä oli aikanaan tarjolla tutustumismahdollisuus. Hankkeesta jäi mieleen positiivinen  vaikutelma. Jotain uutta ja merkittävää oli tulossa.

Tehdas käynnistyi ja jostain ainakin minulle tuntemattomasta syystä tehdas pysäytettiin aika pian. Lehtiuutiset kertoivat silloin tehtaan ja työntekijöiden välisistä palkkaerimielisyyksistä. Hyvästä alusta huolimatta saatiin huono lopputulos.

Edellä olevasta varmaankin johtuu se, että MOTin tutkivalle journalismille on löytynyt oivallinen hutkimuskohde. Sellaisena lokakuun alussa esitetty puolen tunnin mittain televisio-ohjelma on  jäänyt useamman katselukerran jälkeen minun mieleeni.

Ohjelmassa moitittavana maalina oli valtion investointituet. Niissähän on varmasti aina jonkun mielestä jotain moitittavaa. Erityismaalina oli nyt Juha Sipilän hallitus ja sen hallitusohjelma. Ainakaan minä en ymmärrä miten Juha Sipilän hallitus voisi olla vastuussa edeltäjiensä myöntämistä investointituista.

Erikoista oli myös se, että MOT vertasi edellisen hallituksen investointitukia Sipilän hallituksen suunnitteilla oleviin budjettileikkauksiin. Edellisen hallituksen jäsenten kuvia ei ohjelmassa näkynyt, mutta Sipilä, Soini ja Stubb pääsivät kiitettävästi kuviin.

Soijatehtaan ensimmäisen vaiheen rahoittaja ja rakentaja eli Ilpo Kokkila ja SRV pääsivät myös mukaan kuviin. Helsingin Kalasataman rakennustyömaa on iso. Se sopi MOTtiin ja löytyihän sieltä myös moitittu SRV kilpineen. Kokkila viisaasti kieltäytyi puhelinhaastattelusta. Tämä SRV ja Kalasatama osuus ohjelmassa on mielestäni enemmän hutkimista kuin tutkimista.

Toimitusjohtaja Lauri Kivisen vastauksen mukaan YLEssä aina harkitaan, kun tehdään tutkivan journalismin ohjelmia. Pitäisikö soijatehdasohjelman osalta YLEn tehdä uusi harkinta ? Tulee mieleen myös, että voisikohan Julkisen sanan neuvosto tutkia miten MOT tutkii asioita.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on vapaa-ajan
uusikaupunkilainen Helsingistä