Pankin sijoitusillassa puhuttiin ruoasta

0

Jo on aikoihin eletty. Näin voisi ajatella, kun pankin sijoitusillassa yhtenä puhujana on ravitsemusterapeutti. Maailma muuttuu, ja pankkien toimintatavat sen mukana.

Suomen tunnetuimpiin ravitsemustutkijoihin kuuluva Patrik Borg oli viime viikolla Lounaisrannikon Osuuspankin sijoitusillassa puhumassa hyvästä syömisestä (US 10.10). Runsaasta yleisömäärästä päätellen se oli pankilta hyvä veto. Ja onhan ravintoasioihin paneutuminen myös sijoittamista: siihen käytetty aika ja raha ovat investointeja omaan hyvinvointiin.

Syömisestä ja ruoasta puhutaan nykyään varmaan enemmän kuin koskaan ennen. Perinteinen media on täynnä ruokaan ja laihdutukseen liittyviä ohjelmia ja reseptejä  ja  sosiaalisessa mediassa julkaistaan innokkaasti ruokakuvia. Erilaiset laihdutusvillitykset tulevat ja menevät. Vähemmästäkin tiedon tulvasta menee pää pyörälle: mikä on on faktaa ja ketä asiantuntijaa kuunnella?

Borgin suosio perustuu siihen, että hän ei syyllistä, sillä se ei  hänen mukaansa saa aikaan pysyvää muutosta. Hän painottaa, että hyvä syöminen on sallivaa ja hauskaa. Olennaista on kiinnittää huomiota ravinnon laatuun, määrään ja säännöllisiin ruoka-aikoihin. Lempiherkkuja ei tarvitse kokonaan hylätä eikä aterioita vähentää, päinvastoin.

Suomalaisten ravitsemustottumuksilla on merkitystä paitsi yksilöille myös yhteiskunnalle erityisesti kansanterveyden näkökulmasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan aikuisista jopa yli puolet on ylipainoisia. Siitä aiheutuvat sairaudet vaikuttavat paitsi terveydenhuollon kuluihin  myös työssäjaksamiseen ja työurien pituuteen.