Pölyistä ihonhoitoa

0
Varpuset ja pikkuvarpuset kylpevät mielellään tomussa.
Varpuset ja pikkuvarpuset kylpevät mielellään tomussa.

Luonto
Maija Karala
Maassa räpistelevää lintua voi erehtyä luulemaan sairaaksi. Tarkemmin katsoen se ottaakin vain tomukylpyä: kun höyhenet on kauttaaltaan tomutettu, lintu rauhoittuu ja jatkaa tavanomaisia puuhiaan.
Ilman höyheniä lintu ei pitkälle pötkisi. Höyhenet lämmittävät, mahdollistavat lentämisen ja suojaavat säältä. Niinpä höyhenpeitteen kunnosta huolehtiminen on lintujen päiväjärjestyksen tärkeimpiä osia heti syömisen ja nukkumisen jälkeen.
Päivittäisiin toimiin kuuluu sukiminen nokalla ja varpaankynsillä sekä rasvarauhasesta erittyvän vettä hylkivän öljyn levittäminen. Eräät linnut ottavat mielellään kylpyjä matalassa vedessä, toiset torjuvat loisia antamalla kekomuurahaisten ruiskuttaa itsensä muurahaishapolla.
Suosittu hoitomuoto ovat myös tomukylvyt. Lintu valitsee huolellisesti kuivan paikan, jossa maaperä on irtonaista. Se pöllyttää tomua ilmaan ja pörhistelee, jotta tomu pääsee iholle asti. Hyötyjä tästä sinänsä sotkuisen näköisestä touhusta voi olla monenlaisia.
Tomu imee itseensä ylimääräisen rasvan, jotta höyhenet eivät pääse kastumaan. Öljyisen tomun lintu voi helposti ravistella maahan. Samaa konstia voi käyttää myös höyhenpuvun kuivaamiseen vedessä kylpemisen jälkeen. Varpuset ottavatkin mielellään kylpyjä vuorotellen vedessä ja tomussa.
Tomun mukana iholta varisee pois kaikenlaista muutakin ei-toivottua. Roskat, kuolleen ihon hiukkaset ja osa iholoisistakin irtoaa kuin kuorintahoidossa. Eikä jäljelle jäävilläkään loisilla varmaan mukava olo ole yltä päältä tomun peitossa.

Paitsi hyödyllistä, tomukylpyjen ottaminen näyttää olevan linnuista nautinnollista. Varpusten ja pikkuvarpusten näkee usein kylpevän pitkään ja perusteellisesti, käyvän välillä sukimassa sulkiaan ja palaavan taas omalle tomukuopalleen. Aikaa ja energiaa kuluu varmasti enemmän kuin olisi ehdottomasti tarpeen.
Kanoille tomukylvyt ovat jopa niin tärkeitä, että häkkikanaloissakin pidetyt kanat toistavat kylpemisliikkeitä, vaikkei niillä ole alustanaan mitään muuta kuin kalterit.
Kotipihaan järjestetty tomukylpymahdollisuus on yksi tapa tehdä pihapiiristä entistäkin kutsuvampi linnuille. Ei muuta kuin kokoamaan sopiva maakasa kuivaan paikkaan ja nauttimaan hauskasta näystä.

Juttu löytyy myös 29.10.2015 julkaistusta lehdestä