Robotti ei korvaa hoitajia

0

Lydia ohjaa keppijumppaa, toimii bingoemäntänä ja keskustelee vanhusten kanssa päivän uutistapahtumista.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja Attendo toi syyskuussa Suomeen ensimmäisen hoivarobotin, joka nimettiin Lydiaksi. Ympäri Suomea kiertänyt robotti piipahti keskiviikkona Uudessakaupungissa. Robotti on tehty auttamaan ja olemaan apuvälineenä hoivatyössä.

Ajatus robotista yksinäisten vanhusten virkistäjänä on kylmäävä, mutta Uudessakaupungissa  ja monilla muillakin paikkakunnilla Lydia on saanut mukavan vastaanoton. Tietokoneet on ohjelmoitu esittämään kiintymystä ja ystävyyttä. Mikään halpa lelu robotti ei ole, sillä Lydia maksaa 16 500 euroa.

Fakta on, että vanhustyön ammattilaista robotti ei kuitenkaan pysty korvaamaan, sillä koneiden rooliksi jää lähinnä viihdyttäminen. Maan hallituksen suunnitelmat hoitajien määrän vähentämisestä saattavat tosin osaltaan vauhdittaa teknologian käyttöönottoa hoivatyössä.

Pari vuotta sitten Suomessa kohistiin hellyttävästä hyljerobotista. Pehmolelua muistuttavan robotin toivottiin tuovan iloa vanhusten elämään.

Yksinäisyys on joidenkin asiantuntijoiden mielestä jopa ylipainoa suurempi uhka kansanterveydelle.  Toivottavasti vanhustyötä alettaisiin vihdoin arvostaa niin, että se ei olisi jatkuvasti säästölistoilla.

Koulutettujen hoitajien lisäksi tarvitaan vapaaehtoisia. Attendossa on saatu hyviä kokemuksia nuorten työllistämisestä hoivakodissa. Nuoret seuralaiset tekevät arvokasta työtä muun muassa ulkoilemalla hoivakodin asukkaiden kanssa. Lydian hinnalla saadaan kustannettua jo monta nuorta vanhusten seuralaiseksi.