Ruoki lintuja turvallisesti

0
Leudolla säällä lintulaudan puhtaudesta on syytä pitää huoli. Punatulkku sairastuu erityisen helposti ulosteissa leviävään salmonelloosiin.
Leudolla säällä lintulaudan puhtaudesta on syytä pitää huoli. Punatulkku sairastuu erityisen helposti ulosteissa leviävään salmonelloosiin.

Luonto
Maija Karala
Onkohan jo aika aloittaa lintujen talviruokinta? Tiaisten mielestä selvästi on. Ne kokoontuvat jo asutuille alueille, tutkivat pihapiirejä ja koputtelevat ikkunoihin. Tänä kesänä kuoriutunut nuoriso oletettavasti seuraa vanhempia lintuja vakiintuneille talvenviettopaikoille.
Kiirettä talviruokinnan aloittamiseen ei kuitenkaan vielä ole. Linnut löytävät ravintoa luonnosta niin kauan kuin maa pysyy sulana ja päivänvaloa riittää.
Pikkulintujen syysruokavalioon kuuluvat esimerkiksi kohmeiset hyönteiset, joita löytyy runsain määrin puunkuoren rakosista ja varvikosta, sekä joutomailla rehottavien rikkaruohojen siemenet.
Varhain aloitettu talviruokinta voi tietää monilukuisempia vieraita. Linnut, jotka muuten muuttaisivat, voivat sapuskan houkuttelemina jäädä talvenviettoon. Monet perinteisetkin talvilinnut, kuten punatulkku, ovat osittaismuuttajia: osa yksilöistä muuttaa, toiset jäävät. Päätös voidaan tehdä kirjaimellisesti lennossa.

Talvien leudontuessa myös yhä useammat muuttolinnuiksi mielletyt siivekkäät, kuten mustarastaat ja peipot, jäävät lintulautojen apajille. Lintujen paljous voi käydä ruokkijan kukkarolle. Siemensäkkejä kuluu melkoinen määrä, eikä ruokintaa voi kesken talven lopettaa. Pakkasilla äkkiä ehtyvä ruokintapaikka on koituu usein lintujen kohtaloksi.
Jos ruokinnan kuitenkin haluaa aloittaa jo syksyllä, on tärkeää olla lämpimien säiden aikaan erityisen tarkka hygieniasta. Pakkanen ei silloin auta lintujen tautien torjunnassa.
Lintujen ulosteiden ja huonolaatuisen ruoan mukana leviävät salmonelloosi ja trikomonaasi, jotka molemmat voivat olla linnuille tappavia. Salmonella tarttuu ihmiseenkin, tosin lintulaudoilta sitä saadaan aniharvoin.

Paras keino suojautua taudeilta on huolehtia, etteivät linnut pääse ulostamaan ruoan sekaan. Ruoan voi tarjota lintulaudasta tai muusta sopivasta säiliöstä tai puuhun ripustettuna. Siemeniä ei parane ainakaan sulan maan aikaan ripotella maahan.
Ruokintapaikan alta on hyvä lakaista pois kuoret ja roskat, eikä ruokintapaikan siirtäminenkään silloin tällöin ole pahitteeksi. Eihän suinkaan ole tarkoitus, että pyyteetön ruoka-apu koituukin lintujen kohtaloksi.

Juttu löytyy myös 22.10.2015 julkaistusta lehdestä