Sairaalan tulevaisuus herättää kysymyksiä

0

Mitä tarkoittaa lähisairaala? Entä kotisairaala? Kuinka käy päivystystoiminnan?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin haettiin vastauksia Uudessakaupungissa tällä viikolla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa (US 22.10.)  Vakka-Suomen sairaalan tulevaisuutta valottanut tilaisuus antoi tietoa, mutta paljon asioita jäi myös avoimeksi. Yksi tällainen on päivystystoiminta.

Uusi päivystysasetus keskittää päivystystä isoihin yksiköihin. Palvelujen käyttäjän näkökulmasta olennaista on, että apua on saatavilla sekä päivällä että yöllä. Onnettomuudet ja äkilliset sairastumiset eivät katso aikaa. Sairaanhoitopiiri on hakenut poikkeuslupaa, jotta Vakka-Suomen sairaalassa jatkuisi ympärivuorokautinen päivystys perusterveydenhuollon tasoisena.

Muutoksia sairaalan toimintaan on jo tullut, ja varma on, että uudistuksia on luvassa jatkossakin. Taustalla on niin toiminnallisia, taloudellisia kuin poliittisiakin intressejä. Uudessakaupungissa ei ole jääty odottelemaan valtakunnallista sote-ratkaisua, vaan uudistuksia on jo toteutettu. Erikoissairaanhoidon ja vuodeosastojen yhdistäminen on kokonaisuuden kannalta pieni askel, mutta paikallisesti suuri muutos.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Petri Virolainen painotti keskustelutilaisuudessa, että nykyisenlaisena Vakka-Suomen sairaalan toiminta ei jatku. Siinä tapauksessa lähisairaalakin on parempi kuin ei sairaalaa ollenkaan. Muutokset vaativat uutta ajattelua. Sitä edustaa muun muassa sosiaalitoimeen uutena palveluna tuleva kotisairaala-toiminta, jonka Uudenkaupungin sote-johtaja Sari Rantanen otti tilaisuudessa esille.