Terveellinen tyrmäysjuoma

0

Eija Eskola-BuriEnsi yönä se taas tapahtuu. Kellot siirtyvät tunnilla taaksepäin. Jihuu!

Minun puolestani voisimme siirtyä pysyvästi talviaikaan. Toki tälläkin omituisella viisareiden vekslauksella on puolensa: huomenna tuntuu kuin olisi saanut ylimääräisen tunnin lahjaksi. Sen voi käyttää vaikkapa nukkumiseen.

Satuin taannoin kuulemaan radiosta nuorten puheita riippuvuuksistaan. Moni mainitsi älypuhelimen, mutta eräs nuori nainen otti virkistävästi esille täysin toisenlaisen riippuvuuden. Hän kertoi olevansa koukussa kunnon yöuniin. Ilman niitä hän ei jaksaisi opiskella koulussa. Olisin antanut aplodit tälle tervejärkiselle opiskelijalle, jos en olisi ajanut autoa.

Syksy on puuhakasta aikaa töissä ja harrastuksissa. Normaalihommien lisäksi on laadittava budjetteja ja toimintasuunnitelmia. Puista putoavat lehdet odottavat viikonloppuisin haravoitsijoita. Kesän jäljiltä repsahtanut kroppa vaatii huoltoa: täytyy treenata löystyneitä lihaksia, että saa taas joulun pyhinä hyvällä omallatunnolla laiskotella. Televisiosta tulee lempisarjojen uusia tuotantokausia, jotka pitää ehdottomasti katsoa.

Tällaisessa hössötyksessä saattaa unohtua, että välillä pitää myös levätä. Ihmiset ovat erilaisia: olen aina kadehtinut ihmisiä, jotka pärjäävät muutaman tunnin yöunilla. Itse herään virkeänä vasta vähintään seitsemän tunnin yöunien jälkeen. Aina en yllä tähän tavoitteeseen.

Keskellä yötä päähän paukahtelee asioita, joihin haluaisi tarttua välittömästi eikä malttaisi odottaa aamuun asti. Toisinaan ne liittyvät töihin, toisinaan vaikkapa viikonlopun ruokalistan suunnitteluun.
Merkillistä, miten mukavatkin asiat voivat yöllä häiritä mielenrauhaa. Minuuttitolkulla voi miettiä yön pimeydessä, kannattaako pakastimessa odottava karitsanpaisti valmistaa kokonaisena vai olisiko sittenkin parempi tehdä siitä lihapataa? Perusteellisen pähkäilyn jälkeen uni ei tule ainakaan lampaita laskemalla.

Uneen laatuun kannattaa kyllä investoida. Euroja siihen ei välttämättä tarvita ollenkaan. Hyvä patja ja tyyny tietysti maksavat jotain, mutta nukkumatilla on paljon ilmaisiakin konsteja. Vanha kunnon kaakao toimii joillakin, mutta oletteko kuulleet smoothiesta, jota trenditietoiset käyttävät tyrmäysjuomana.

Luonnonmukaiseen unilääkkeeseen tarvitaan banaania, jonka sisältämä magnesium rentouttaa lihaksia. Kirsikat puolestaan ovat luonnollinen unihormoni ja melatoonin lähde. Hunajaa on jo vuosia käytetty unilääkkeenä. Pellavansiemenet, mantelit ja muskotti sopivat myös joukkoon. Ainekset sekoitetaan lämpimään maitoon  ja simbsalabim unijuoma on valmis.

Tällaisen koktailin kun kumoaa kurkkuunsa illalla, niin yöuni on turvattu ja mikä parasta, voimia riittää seuraavankin päivän touhuihin. Eipä sitten muuta kuin testailemaan.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja