Globaali menestyjä uskoo paikallisuuteen

0

Mikä yhdistää Roviota, Supercelliä ja Vahterusta?

Kaikki edellämainitut yritykset ovat saaneet Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinnon. Ne ovat menestyneet globaaleilla markkinoilla, ideoineet uutta ja ottaneet riskejä. Kaiken takana on onnistumisia, mutta myös opettavaisia epäonnistumisia.

Aiempina vuosina palkitut Rovio ja Supercell kehittävät pelejä ihmisille, tänä vuonna tunnustuksen saanut Vahterus puolestaan levylämmönsiirtimiä teollisuudelle. Kaikki ovat alansa edelläkävijöitä, jotka ovat investoineet tuotekehitykseen. Ja kuten palkinnon perusteluissa mainitaan, menestyksen taustalla on myös osaava henkilöstö.

Kalannissa toimiva Vahterus täytti tänä vuonna 25 vuotta. Taantumasta huolimatta se on onnistunut kasvattamaan liiketoimintaansa hämmästyttävällä vauhdilla. Viimeisen viiden vuoden aikana yritys on kaksinkertaistanut liikevaihtonsa.

Yrityksen tarina alkoi vanhasta lampolasta, josta se on ponnistanut maailmalle.  Yrityksen liikevaihdosta peräti 95 prosenttia tulee viennistä. Se on huikea luku.

Vakkasuomalaisesta näkökulmasta parasta on, että yrityksen juuret ovat globaalista pelikentästä huolimatta vahvasti paikallisella maaperällä. Harva teollisuusyritys on omistukseltaan enää puhtaasti paikallinen. Yrityksen työllistävä vaikutus on merkittävä: tällä hetkellä vahvuus on 230 henkilöä.

Seutukunnan hyvinvointi on riippuvainen pk-yritysten kyvystä luoda uutta työtä. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät valtaosin yrityksiin, jotka onnistuva kansainvälisillä markkinoilla. Uudessakaupungissa toimiva perheyritys on yksi näistä.