Kulttuurista iloa ja valoa kaamokseen

0

Lokakuu oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomessa koko sen mittaushistorian aurinkoisin ja kuivin. Helsinki-Vantaalla kirjattiin lokakuussa peräti 164 aurinkotuntia, kun keskimäärin aurinko paistaa siellä samana ajankohtana noin 84 tuntia.

Valoisasta syksystä on saatu nauttia myös Uudenkaupungin seudulla. Toivottavasti se antaa voimia kohdata marraskuu, joka merkitsee päivä päivältä pimeneviä päiviä. Ihmiset reagoivat vähenevään luonnonvaloon eri tavoin: toisia pimeys ei haittaa ollenkaan, toisia se ahdistaa ja väsyttää.

Kynttilät, kirkasvalolamput ja liikunta auttavat jaksamaan, mutta energiaa voi hakea myös kulttuurielämyksistä. Teatteria, musiikkia ja taidetta on tarjolla kotinurkilla tähän aikaan vuodesta runsaasti. Syksyn puheenaihe kulttuurin saralla on takuuvarmasti Uudenkaupungin Teatterin kantaesitys menestysromaaniista Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Sen ensi-ilta on ensi perjantaina.

Tässä kuussa kaupungissa vietetään jo 24. kertaa  Lasten kuu – marraskuu -tapahtumaa, joka on paikallisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden voimanäyttö. Se tarjoaa lapsiperheille monenlaista tekemistä.

45 vuoden iän tänä vuonna saavuttanut Vakka-Suomen musiikkiopisto tarjoaa perinteisten konserttiensa lisäksi marraskuuhun musiikillista ilosanomaa: opisto järjestää jokaisessa alueensa kunnassa tämän kuun lopussa Flash mob -tapahtuman, jonka tarkoitus on tuoda hyvää mieltä ja musiikkia yllättävillä foorumeilla.

Nyt jos koskaan kannattaa lähteä liikkeelle ja ihmisten pariin. Siis ihan oikeasti eikä vain virtuaalisesti.