Loistava Kaupunginlahti

0

Viime viikonloppuna Uudessakaupungissa tapahtui monenlaista. Myyjäisiä, markkinoita, musiikkihetkiä, teatteria, joulukadun avajaisia jne. Museossakin kävi satoja vieraita, uusikaupunkilaisia, heidän vieraitaan ja ihan varta vasten kaupungin joulunavausta katsomaan tulleita matkailijoita. Kävijät olivat mukavalla tuulella, joulun tunnelman pystyi jo selvästi aistimaan kävijöiden mielialassa.

Kuin tilauksesta, oli maisema muuttunut valkoiseksi. Rauhanpuiston puiden oksat olivat saaneet valkoisen peitteen, joiden läpi erilaiset valot loistivat. Torilla seisoi kaunis kuusi, jonka oksat olivat myös lumesta valkoiset ja oksilla tuikkivat sähkövalot. Aivan kuten 105 vuotta sitten, jolloin Uudenkaupungin tori sai ensimmäisen joulukuusen ja siihen sytytettiin palamaan sata sähkölamppua. Tunnelma kaupungilla oli kuin satukirjan kuvituksesta.

Illan hämärtyessä, me uusikaupunkilaiset siirryimme joukolla Kaupunginlahden ja Sorvakon sillan reunoille. Puheiden ja fanfaarien jälkeen meidät suorastaan yllätettiin upealla valaistuksella. Me taputimme, ihastelimme, ja saimme vielä komean ilotulituksen nähdäksemme. Kaupunginlahden ollessa vielä sula, musta meri heijasti valaistuksen ja ilotulituksen upeasti. Ja koska maa ja puut olivat lumivalkoiset, oli tunnelma suorastaan täydellinen.

Kaupunginlahden uudesta valaistuksesta nousi päivässä parissa todellinen paikallinen some-ilmiö. Lukemattomat toinen toistaan hienommat valokuvat täyttivät Facebookin, Instagramin ja muut mahdolliset kanavat. Ulkouusikaupunkilaiset ihastelivat ja ihmettelivät näitä kuvia. Ainakaan omiin silmiini ei osunut muita kuin ylistäviä kommentteja. Se positiivisuus ja innostus, joka näiden kuvien ympärillä hehkui, oli jotain, mitä en pitkään aikaan ole huomannut – ja jota ehkä juuri tämä aika tarvitsee.

Juuri tällaisia asioita tämä kaupunki ja nämä kaupunkilaiset tarvitsevat, kaikkien asukkaiden yhteisiä iloja ja ylpeyden aiheita. Muutamana iltana on ollut pakko kiertää kotiin Rantakadun kautta. Pariskuntia ja perheitä kiertää Kaupunginlahtea kuin jonossa. Ihastellaan ja otetaan valokuvia. Kaupunkimme tärkein elementti, meri keskellä kaupunkia, tulee nyt loistavasti esiin. Se kohottaa koko keskustan ja rannan arvoa ja tunnelmaa. Malttamattomana odotankin jo koko Kaupunginlahden kunnostuksen valmistumista.

Ainakin tämä kuntalainen kiittää. Kiitos Uudenkaupungin kaupunki ja Mauno Vannaksen säätiö.

Mari Jalava
museonjohtaja