Pelolle ei pidä antaa valtaa

0

Perjantai 13.11.2015 on päivämäärä, joka muistetaan terrorismin aikajanalla. Viime viikonloppu sai dramaattisen käänteen, kun uutiset Ranskan tuhoisasta terroristi-iskusta levisivät eri puolille maailmaa.

Turvattomuutta, pelkoa, epätoivoa, ahdistusta, surua. Tätä kaikkea terrorismi herättää ihmisissä. Juuri näitä tunteita tekijät haluavat kylvää ympärilleen. Isku kohdistui tällä kertaa erityisesti nuoriin ja se tehtiin Pariisissa alueella, jossa on paljon turisteja.

Suomi ei asiantuntijoiden mukaan ole terroristien listalla ykkösenä, mutta se ei tarkoita, että täällä voitaisiin tuudittautua lintukoto-ajatteluun. Maahanmuutto, turvallisuus ja terrorismi ovat puhuttaneet ihmisiä erityisesti nyt, kun maahan on saapunut syksyn aikana ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Moni heistä on paennut kotimaastaan  terroristijärjestö Isisiä, joka on ilmoittautunut iskujen tekijäksi.

Suomi ei asiantuntijoiden mukaan ole terroristien listalla ykkösenä, mutta se ei tarkoita, että täällä voitaisiin tuudittautua lintukoto-ajatteluun. Koska tahansa voi sattua mitä tahansa. Voiko tällaisen ajatuksen kanssa elää? Pahinta mitä voisi tapahtua olisi, että ihmiset kaikkialla Euroopassa antaisivat pelolle vallan. Terroristien tavoitteena on ruokkia pelkoa ja vihaa ja siinä he onnistuvat, jos ihmiset alkavat kyttäillä ja epäillä toisiaan.

Lisääntyvät tarkastukset maan rajoilla lisäävät turvallisuuden tunnetta, mutta yksittäisten kansalaisten näkökulmasta tärkeää on jatkaa elämää kuten tähänkin asti. Lohduttomien uutisten keskellä tavallinen, välillä ehkä hieman tylsä marraskuinen arkikin muuttuu arvokkaaksi. Me emme voi ratkaista Syyrian sotaa, mutta voimme pitää huolta toinen toisistamme.