Rokotteen ottoa ei kannata viivytellä

0

Flunssa on viime viikkoina aiheuttanut poissaoloja työpaikoilla, päiväkodeissa ja kouluissa, mutta pahin tautiaika on vasta edessä. Influenssa on huomattavasti vakavampi tauti kuin flunssa: se  kaataa petiin vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista. Pahimmillaan se voi olla tappava tauti erityisesti jälkitautiensa takia.

Rokotuksen hyödyistä ja haitoista liikkuu monenlaisia tarinoita. Jotkut kertovat saaneensa taudin rokotuksen saatuaan. Omin päin tehty diagnoosi ei  välttämättä ole oikea, ja influenssa sotketaankin usein tavalliseen flunssaan. Siihen rokotus ei anna suojaa.

Influenssavirukset muuttuvat jatkuvasti, joten viime vuonna otetusta rokotteesta ei ole enää hyötyä. Tämän talven influenssa on ennakkotietojen mukaan raju ja sitä on luonnehdittu jopa superinfluenssaksi. Paniikkiin ei kuitenkaan ole aihetta.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen toimipaikoissa sai viime influenssakautena rokotuksen lähes 3200 henkilöä. Jostain syystä rokotusta haetaan nihkeästi eikä ruuhkaa ole ilmeisesti ollut tänäkään vuonna. Rokotusinto on yleisestikin hieman laskenut, mikä saattaa olla sikainfluenssarokotteen taannoin laukaiseman narkolepsiakohun jälkimaininkeja.

Lääkärit suosittelevat erityisesti riskiryhmien ja heidän lähipiirinsä rokottamista. Ilmainen se on henkilöille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan.

Kausi kestää pitkään: epidemiat saattavat alkaa joulukuussa ja ne jatkuvat jopa maaliskuuhun asti. Rokotus antaa riittävän suojan vain, jos se on otettu riittävän ajoissa.