Soijatehdas saa uuden mahdollisuuden

0

Uudessakaupungissa huokaistiin helpotuksesta heinäkuussa, kun uutinen soijatehtaan uusista omistajista tuli julkiseksi. Uusi ja moderni teollisuuslaitos ehti olla tyhjillään vuoden verran ennen kuin tuli tieto toiminnan jatkumisesta. Tehtaita on ennenkin lopetettu, mutta harva näin iso uusi tuotantolaitos on tyssännyt heti alkumetreille. Näky oli kieltämättä masentava, mutta tehtaan tarina ei onneksi päättynyt edellisen omistajan konkurssiin.

Hanke eteni aikoinaan myötätuulessa, mutta konkurssin jälkeen riitti arvostelijoita. Tehtaalla oli rahoittajien luottamus, mutta näin isossa hankkeessa myös riskit olivat päättäjien tiedossa. Ylen tutkivan journalisimin ohjelma MOT nimesi Uudenkaupungin soijatehtaan dokumentissaan muutama viikko sitten maailman kalleimmaksi. Vanhoja ei ole syytä enää muistella, mutta päättäjät voivat ottaa tästäkin kokemuksesta opiksi. Uusi alku on mahdollisuus.

Muun muassa Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio uskoi vahvasti, että soijatehtaalle löytyy tulevaisuudessa uusia sijoittajia. Ennustus kävi toteen. Tehdasta valmistellaan nyt käyttökuntoon, työntekijöitä on rekrytoroitu ja ensimmäinen soijapapulasti on tilattu Kanadasta. Nordic Soya Oy pääsee aloittamaan toiminnan puhtaalta pöydältä tiloissa, jotka ovat viimeisen päälle rakennettu.

Odotettavissa on, että kaupungin investonneille tulee siis vihdoin vastinetta. Kaupunki sijoitti hankkeeseen noin kolme miljoonaa, joista osa meni muun muassa teiden rakentamiseen. Hepokarin satamaan on tehtaan hiljaiselon aikana tehty investointeja, jotka toivottavasti nekin edesauttavat soijatehtaan liiketoimintaa.