Sote muokkaa palveluja

0

Sote-uudistuksen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Mutta se on jo selvää, että toteutuessaan se muuttaa paljon, jo pelkästään siten, että uudistuksen on määrä vähentää rajusti erilaisten sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä vastaavien organisaatioiden määrä. Ne putoavat nykyisestä lähes 190:stä 18 itsehallintoalueeseen.

Uusikaupunki ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri astelevat jo, niin kuin Loimaakin, sote-viitoitetulla tiellä yhteisosastoillaan. Uudessakaupungissa joulukuun puolessavälissä sairaalassa käynnistyvät erikoissairaanhoidon ja perussairaanhoidon yhteisosastot, joiden myötä organisaatioiden väliset raja-aidat ylittyvät. Näiden yhteisostojen myötä Uusikaupunki myös säästää ja säästyvä vajaa miljoona euroa on tarkoitus sijoittaa mm. vanhustenhoitoon. Säästöillä kustannetaan myös uutta kotisairaalaa.

Sote muokkaa siis palvelujen tarjoajia, mutta myös kuntien toimintoja ja palveluja. Näillä näkymin vuoden 2019 alussa Uudestakaupungista itsehallintoalueille siirtyvät sosiaali- ja terveyspalvelut vievät mukaan myös noin 70 prosenttia kaupungin käyttötalouseuroista. Kaupunki joutuu, niin kuin kaikki muutkin kunnat, miettimään toimintansa ja rahotuksensa uudelleen. Nyt julkistetussa uudistuksessa todetaan myös, että tietyt alueelliset tehtävät siirtyvät mahdollisesti kunnille. Mitkä tehtävät, se selvinnee myöhemmin.

Paljon on epäselviä ja epävarmoja asioita tulevaisuuden julkisissa palveluissa. Mutta yksi asia on varma; kaikki ovat tyytyväisiä, että päätös, joka toivottavasti pitää, on tehty.