Valoisia uutisia autotehtaalta

0

Uutinen Valmet Automotiven autotehtaan saamasta uudesta automallista oli paikallisen ja valtakunnallisen uutisviikon ehdoton valopilkku. Näin siitäkin huolimatta, että tehdas joutui ilmoittamaan samaan syssyyn alkavista yt-neuvotteluista. Väliaikainen sopeutustarve koskee 300 työntekijää. Irtisanomisten sijaan kysymys on lomautuksista, sillä uuden merkin takia tehtaalla on toteutettava mittavia uudistuksia. Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen vahvisti julkisuudessa torstaina, että  uudessa tuotannossa tarvitaan kaikki nykyiset tekijät ja yhtiön mukaan myös uusia tarvitaan.

Mercedes-Benzin GLC-katumaastureita varten tehtaalle rakennetaan uusi korihitsaamo. Uusi sopimus on monivuotinen, mutta tarkempaa tietoa sen kestosta ei ole. Joka tapauksessa uuden mallin valmis takaa töitä tehtaalle useaksi vuodeksi eteenpäin. Tekemistä on automatisoitu, mutta ihmistyövoimaa tarvitaan edelleen. Yhtiön oma arvio on, että katumaasturi työllistää jatkossa noin 1500 henkilöä. Mercedes-Benzin A-sarjan sopimus päättyy ensi vuoden lopussa eikä sen jatkumisesta ole tietoa, mutta autotehdas käy jatkuvasti neuvotteluja myös muista merkeistä.

Positiivisia signaaleja on ollut ilmassa jo jonkun aikaa, mutta vasta nyt tehtaalla ja koko kaupungissa voidaan huokaista helpotuksesta. Pääluottamusmies Mauri Partanen kuvasi uutista joululahjaksi, ja sellainen se todellakin on. Autojen tekeminen jatkuu, mikä ei ollut tälläkään kertaa itsestään selvä asia.  Uusi sopimus on työvoitto ja osoitus siitä, että hyvässä iskussa oleva tehdas pärjää kilpailussa ja suomalaista osaamista arvostetaan.