Elämäniloa ja toivoa vuoteen 2016

0

Millaisena vuosi 2015 muistetaan Uudessakaupungissa? Mitkä asiat nousivat puheenaiheiksi, mistä iloittiin, mikä aiheutti mielipahaa?

Uutisvuotena pian päättyvä ajanjakso näyttäytyy paikallisesti runsaana ja monimuotoisena. Parhainta on, että positiivisia asioita ei tarvitse hakemalla hakea, vaan vuoteen mahtuu isoja uutisia, jotka ovat tuoneet toivoa ihmisten arkeen. Sellaisia ovat muun muassa tieto lopetetun soijatehtaan tuotannon uudelleen alkamisesta, autotehtaan uusi sopimus ja Yaran investoinnit.

Urheilun saralla valopilkkuihin voi kirjata Korihaiden tarjoamat elämykset. Koripallo yhdistää Uudessakaupungissa kaikenikäisiä. Joukkuehenkeä löytyy myös kulttuurin saralta, kuten teatteri- ja musiikkielämässä.

Miinuksen puolelle henkisessä ”tilinpäätöksessä” pitää kirjata poikkeuksellisen kylmä kesä. Poikkeuksellisten sääolojen lisäksi puheen porinaa ovat aiheuttaneet merimetsojen invaasio Uudenkaupungin saaristoon ja tuulivoima.

Syksyllä Suomeen alkoi virrata tuhansia turvapaikanhakijoita. SPR:n hanke vastaanottokeskuksen perustamiseksi Uuteenkaupunkiin on vielä avoinna, mutta asia on kirvoittanut mielipiteitä puolesta ja vastaan, ja tämä keskustelu varmasti jatkuu.

Talouden taantumasta, pakolaiskriisistä ja muista haasteista on helpompi päästä eteenpäin, jos eri tavalla ajattelevat eivät asettuisi toisiaan vastaan, vaan löytäisivät rakentavan keskusteluyhteyden. Vihapuheen sijaan maamme kaipaa nyt enemmän elämäniloa, toivoa  ja investointeja ihmisten hyvinvointiin.