Ilmapiiri kaipaa nyt rakentamista, ei repimistä

0

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on viime aikoina kiristynyt Suomessa ja se heijastuu kaikkialla, myös Vakka-Suomessa. Pakolaiskriisi kuumentaa tunteita eikä yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ennakoi kovinkaan sopuisia aikoja.

Uudessakaupungissa pakolaiskysymys tulee entistä lähemmäs ihmisiä, kun Suomen Punainen Risti on ilmoittanut suunnittelevansa vastaanottokeskusta entisen sairaalan tiloihin. Harva asia on synnyttänyt niin nopeasti sellaisen kansanliikkeen kuin tämä asia. Vastaanottokeskusta vastustavaan adressiin oli eilen kertynyt lähes 1300 nimeä.

Maan suurimmat sanomalehdet julkaisivat viime viikonloppuna puolueiden puheenjohtajien harvinaisen yhteisen vetoomuksen. Mukana olivat kaikki hallituksesta oppositioon. Viesti oli selkeä: Kaikkien panosta tarvitaan pakolaiskriisin hoitamisessa.

Puoluejohtajien kannanoton syynä on vastaanottokeskusten ympäristössä tapahtuneet häiriöt ja väkivalta. Kirjoittajat painottavat, että häiriöihin ovat syyllistyneet sekä kantaväestö että turvapaikanhakijat. Maan johtavat poliitikot toivovat, että kokonaisia ihmisryhmiä ei leimattaisi tai syyllistettäisi siitä, että jotkut yksilöt ovat tehneet vakavia ja vastenmielisiä rikoksia.

Maassamme on aina asunut ihmisiä, joilla on juuria eri maissa. Myös maahanmuuttajat rakentavat Suomea, puoluejohtajat muistuttavat.

Keskustelu pakolaiskriisistä ja sen hoitamisesta on  tärkeä osa yhteiskunnallista keskustelua. Sitä pitää voida käydä rakentavasti, ja tosiasioihin perustuen. Vastakkainasettelu kiristää ilmapiiriä ja ruokkii väkivaltaisuuksia ja rikoksia. Niiden avulla ei ratkaista yhtään ongelmaa missään eikä koskaan.