Investointi koko seutukunnan tulevaisuuteen

0

Innovaatioista on Suomessa viime aikoina puhuttu niin paljon, että positiivisen sanan ympärille on syntynyt myös negatiivinen kaiku. Esimerkiksi syksyllä Helsingissä järjestetyssä laajassa mielenosoituksessa innovaatiot kyseenalaistanut banderolli sai laajaa medianäkyvyyttä. Totuus on, että ilman innovatiivisuutta moni asia olisi Suomessa jäänyt toteutumatta. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi tekstiviesti on suomalainen innovaatio.

Kotimaisia keksintöjä ovat myös ksylitol-purukumi, AIV-rehu, äitiyspakkaus ja savustuspussi. Tuotteiden ja tavaroiden lisäksi innovaatiot voivat olla myös sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavia. Niillä on merkitystä terveyteen, hyvinvointiin, koulutukseen ja työoloihin. Kuka voisi kuvitella Suomea ilman neuvolaa ja kouluruokaa.

Uudenkaupungin kauppakamariosasto julkisti viime perjantaina 70-vuotisjuhlassaan uuden innovaatiorahaston perustamisen. Jaossa on 200 000 euroa hankkeisiin, jotka tavalla tai toisella hyödyttävät aluetta. Osasto ei odota vallankumouksellisia ideoita, mutta aivan varmasti rahasto on oivallinen ponnahduslauta monille hyville hankkeille.

Osaston juhlaseminaarissa perjantaina teemana oli tulevaisuus. Vakka-Suomi on muun maailman tavoin muutosten kourissa ja työpaikoilla, kouluissa ja yhdistyksissä tarvitaan kykyä uudistua. Hyvät ideat syntyvät kannustavassa, myönteisessä ja luovassa ilmapiirissä. Idea voivat syntyä ilman rahaa, mutta niiden toteuttamiseen tarvitaan euroja ja tällaiselle rahastolle on taatusti tilausta. Rahasto onkin merkittävä investointi Vakka-Suomen tulevaisuuteen.