Investointi ympäristöön ja tulevaisuuteen

0

Uudessakaupungissa viikko alkoi maanantaina juhlavasti, kun VSV-Energian uusi kaukolämpölaitos vihittiin käyttöön (US 8.12.). Laitos on yhtiön historian suurin investointi. 18 miljoonaa euroa maksanut moderni laitos tukee yhtiön liiketoimintaa, mutta se on myös investointi ympäristön hyväksi. Uusikaupunki ja Laitila kuuluvat Hinku-kuntiin (hiilineutraali), ja kaukolämpölaitos on yksi etappi tälläkin saralla.

Kotimaista metsähaketta pääosin hyödyntävä laitos alentaa hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Lämmitystavoilla on keskeinen vaikutus taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Presidentti Sauli Niinistö muistutti äskettäin Pariisin ilmastokokouksessa, että pienet askeleet eivät enää riitä.  Vähähiilinen yhteiskunta vaatii yhteistä tahtoa, tavoitteita ja ennen kaikkea tekoja.

Viime päivien uutiskuvat saastesavun peittämästä Pekingistä ovat herättäneet viimeisimmät epäilijät Suomessakin. Kiinan pääkaupungissa ilmanlaatu on huonontunut dramaattisesti ja ihmisiä on kehotettu  liikkumaan julkisilla kulkuvälineillä kävelemisen sijaan.

Suomessa puhdas ilma merkitsee elämän laatua, mutta se ei ole itsestään selvyys. Onneksi yhä useampi yritys, yhteisö ja yksilö miettii nykyään toimintaansa ympäristön kannalta. Yrityksille ja kunnille ekologisuus ja vihreät arvot tuovat myös kilpailuetua.

Kansanedustaja Ilkka Kanerva toi vihkiäisissä esille Vakka-Suomen seutukunnan poikkeuksellisen hyvän työllisyystilanteen. Tänne on hyvä investoida, täällä on hyvä asua, Kanerva sanoi. Uusi kaukolämpölaitos lisää seutukunnan vetovoimaa ja houkuttelevuutta niin yritysten kuin asukkaidenkin näkökulmasta.