Jännän äärellä

0

ristoUrheiluvuosi 2015 tarjosi monia hienoja hetkiä, mutta jotenkin vuosi vailla olympialaisia on ikään kuin välivuosi. Tietysti mielikuvaan vaikuttavat myös suomalaisten otteet. Sekä hiihdon että yleisurheilun MM-kisoissa Suomi joutui tyytymään yhteen vaivaiseen pronssimitaliin eivätkä palloilujoukkueemme pystyneet ihmetekoihin.

Vuoden urheilijan valinta tuottaakin monelle urheilutoimittajalle vaikeuksia. Kokonaisuutena hyvän kauden ampunut ja hiihtänyt Kaisa Mäkäräinen voitti Tero Pitkämäen tavoin ”vain” MM-pronssia. Jääkiekossa Kimmo Timonen pääsi nostamaan sitä kaikkein himotuinta palkintoa, Stanley cupia, mutta terveyshuolista kärsinyt puolustaja oli mukana vain joukon jatkona. Kimi Räikkönen oli MM-sarjan neljäs, mutta virheet ja selvä tappio tallikaverille jättivät pahan maun suuhun.

Loppuvuodesta Jenna Laukkanen polski kahteen kultaan, mutta lyhyen radan EM-kilpailut ovat lukuisten arvokisojen joukossa ne vähäpätöisimmät. Ehkä monen papereista löytyy korkealta painija Petra Olli, joka palasi Las Vegasista naama turvoksissa MM-hopea kaulassaan. Tai kenties on aika myöntää palkinto vammaisurheilijalle, kun Amanda Kotaja kelasi Dohassa kultaa ja hopeaa.

Timosta lukuun ottamatta kaikki luetellut urheilijat voivat hyvinkin olla kovaa valuuttaa myös vuoden päästä vuoden urheilijoita pohdittaessa. Vuoden 2016 ehdoton kohokohta on Rio de Janeiron olympialaiset elokuussa.

Vuoden 1984 Los Angelesin kisojen 12 mitalin jälkeen suomalaisurheilijat ovat palanneet kotiin kesäkisoista 2–5 mitalin kera. Sen enempää ei nytkään ole odotettavissa, mutta ainahan sitä voi toivoa. Menestyslajeissakaan tuskin tapahtuu suurta muutosta. Purjehdus, ammunta, paini ja keihäänheitto lienevät jälleen ne lajit, joita kannattaa katsoa tarkemmin. Myös uinnissa on tällä hetkellä menossa hyvä vaihe. Laukkasen lisäksi muutamalta muultakin uimarilta voi varovaisesti odottaa finaalipaikkoja Riossa.

Urheiluromantikolle suomalaisten menestys on kuitenkin vain bonusta. Vuoden 2016 aikana tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Jalkapallon EM-kisoihin Suomi ei ”kautta aikojen karsinnoista” edennyt, kuten ei esimerkiksi oma suosikkini Hollantikaan, mutta mukana on paljon mielenkiintoisia joukkueita. Lopulta varmasti Saksa voittaa, mutta sitä ennen on jännä seurata esimerkiksi Belgian, Islannin ja Walesin otteluita.

Ja kun Suomessa ollaan, pitäähän se jääkiekko mainita toisenkin kerran. Vuoden ehdottomasti tärkein jääkiekkoturnaus pelataan syksyllä Kanadassa, kun 12 vuoden tauon jälkeen maailman parhaat pelaajat kohtaavat World cupissa.

Kesää ja syksyä odotellessa tapahtuu onneksi paljon muutakin. Ja vaikka jääkaappi on lähellä, kannattaa sohvalta poistua myös urheilukatsomoihin, niin lähelle kuin kauas.

Risto-Matti Kärki
tuottaja