Joulurauhaa

0

eijaJoulu on tehty perinteistä, yhdessäolosta ja rauhoittumisesta. Syksyn pimeyden ja arjen tohinan jälkeen on huojentavaa pysähtyä ja rauhoittua jouluun. Saa luvan kanssa levätä ja puhaltaa.

Joulun rauhan tuovat ja luovat pitkälle perinteet. Ne antavat ryhdin ja tempon jouluun. Kun pitää kaksin käsin kiinni perinteistä, ei joulustressikään saa otetta. Tehdään vaan niin kuin on aina tehty, ja joulu tulee kuin automaattisesti, samoja hyväksi koettuja latuja pitkin.

Perinteitä ovat ne joulukoristeet, jotka ovat jo vuosikymmeniä loihtineet joulun. Se äidin tekemä vihreä, kuusen muotoinen, villalankainen ovikoriste. Ne paperiset enkelit, jotka jo itsenäisyyspäivän tienoilla lennähtävät olohuoneen kirjahyllykön päälle. Ja se eteisen ison peilin yläreunassa roikkuva ystävättären vuosia sitten lahjoittama kranssi. Toisen peilin yläreunaan istutan vuosia sitten saadun rusetin, joka on taiteltu leveästä kultanauhasta.

Keittiön vitriinin päälle kuuluu se valkoposliininen seimikuvaelma, se, jonka puu-osat tuunasin mustaksi. Ja pöydälle pieni kultakoristeinen kori, johon joulukortit laitan. Olohuoneen pajupylvääseen kieputan taas ne kahdet säihkyvät valot.

Joulun alusviikoilla hypistelen joka vuosi kaupoissa uusia joulukoristeita, kirkkaita ja säihkyviä. Mutta sinne kauppaan ne jätän, koska niissä ei ole sitä oikean joulun tuntua, niitä elettyjä jouluja, muistoja, naurua, hymyä ja kyyneleitä.

Jouluaaton ruokapöydän tarjonta on niin perinteinen kuin olla vain voi. Menu on ollut vuodesta toiseen sama ja valtaosaa vatsa jo odottaa. Pohjalainen imellytetty perunalaatikko kuumalla rasvalla, itse tehty sienisalaatti, maksalaatikko, porkkanalaatikko, rosolli, kinkku, mädit ja smetana, kylmäsavulohirullat…

Tosin tänä aattona istahdan itse tehtyjen joulujen jälkeen nyt ensimmäistä kertaa valmiiseen joulupöytään. Mutta menu on se sama; perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle, vaikka joka polvi lisää oman vivahteensa, niin kuin kuuluukin.

Jouluaatto-illan rauha on aivan erityinen; maailma on pysähtynyt, vetää syvään henkeä ja joulurauha on laskeutunut.

Joulumaa-laulun sanoin:

Joulumaa on muutakin kuin pelkkää toiveunta,
Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta.
Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä,
Joulumaa, jos jokaiselta löytyy sydämestä.

Rauhaisaa joulua
Eija Isotalo
Toimittaja