Osta paikallinen lahja

0

Eija-Eskola-BuriPerjantaina joissakin suomalaisissa kaupoissa vietettiin Mustaa perjantaita. Päivä on kotoisin Amerikasta, ja siellä se on yksi vilkkaimmista kauppapäivistä. Black Friday ajoittuu Amerikan tärkeimpiin kuuluvan juhlan, kiitospäivän, jälkeiselle viikolle. Siitä alkaa kaupan alan vilkkain sesonki ja joulumyynti.

Ostosparatiiseissa vietetään laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa ja ihastellaan blingblingiä. Shoppailua vauhdittavat joululaulut jäävät soimaan korvamadoiksi päähän samaan tapaan kuin täällä koti-Suomessakin.

En oikein innostu moisesta, mutta positiivisia ajatuksia sen sijaan herättää suomalainen uusi joulukaupan edistämiskampanja. Osta ainakin yksi kotimainen joululahja -kampanja on alkanut pienen porukan ideasta, kuten monet muutkin Facebookin yhteisöt. Tämä sivusto kannustaa ihmisiä käyttämään joulueuronsa Suomessa valmistettuihin tavaroihin.

Vaikka elämmekin globaalissa maailmassa, kotimaisen ja paikallisen suosiminen ei ole kiellettyä. Päinvastoin, se on ekologisesti ja kansantaloudellisesti järkevää.

Samanlaista kampanjahenkeä tarvitaan täällä Uudessakaupungissakin. Eikö voitaisi porukalla sopia, että ostetaan lahjat, tai ainakin iso osa niistä, paikallisilta yrittäjiltä. Valikoimaahan täällä on, vaikka Korvatunturille jakaa. Ei minulla ole mitään isoja kauppakeskuksia vastaan, mutta tykkään mieluummin asioida lähiseudun pienissä putiikeissa. Ei kulu polttoainetta, ei tarvitse pelätä peuroja pimeillä teillä, ei tarvitse hikoilla kassajonoissa. Saa raitista ilmaa, saa henkilökohtaista palvelua ja tarvittaessa vielä kauniin paketin kaupan päälle.

Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki monille vakkasuomalaisille erikoisliikkeille.  Kaupan liiton mukaan joidenkin erikoiskaupan alojen, kuten kirjojen ja kultasepän tuotteiden, myynti kasvaa joulukuussa yli sadalla prosentilla keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna.

Tiedän, että vetoomukset paikallisuuden suosimisesta voidaan kokea ihmisten vapauden rajoittamisena. Tiedän myös, kuinka kätevää on ostaa verkkokaupasta ja että ihmiset suuntaavat joka tapauksessa isojen kaupunkien kauppa-apajille. Mutta en silti voi olla ajattelematta työllistäviä ja muita positiivisia vaikutuksia, joita ostoksien keskittämisestä kotiseudulle on.

Futuristi Niko Herlin muistutti viime perjantaina Uudenkaupungin kauppakamariosaston juhlaseminaarissa, että tulevaisuus on, mitä päätämme. Jos haluamme kaupungin säilyvän elävänä kauppapaikkana, kannattaa suosia paikallisia palveluja. Kun ovi sulkeutuu ja valot sammuvat, on jo myöhäistä.

Eija Eskola-Buri
päätoimittaja