Salkutus antaa eväitä

0

Uudenkaupungin kaupungilla on noin 10.500 neliömetriä rakennuksia. Ja kaupungilla on kiinteistöjä 64, kun ei lasketa mukaan pieniä varastorakennuksia ja teollisuuskiinteistöjä. Parhaillaan on menossa kaupungin rakennusten ns. salkutus eli selvitys rakennusten kunnosta, toimivuudesta ja tarpeellisuudesta. Salkutuksesta toivotaan myös apua Uudenkaupungin mittavien, tulevien investointien toteutusjärjestykseen.

Kiinteistöt jaetaan analysoinnin perusteella viiteen salkkuun. Itse salkutuksessahan pitkälle jo määritellään, mitä rakennukselle tulevina vuosina tapahtuu. On strategisesti tärkeät, kehitettävät rakennukset kuten esimerkiksi Viikaisten koulu. Toinen salkku sisältää rakennukset, jotka pidetään entisellään, kuten esimerkiksi virastotalo Mörne. Kolmanteen salkkuun laitetaan rakennukset, joista voidaan luopua, kuten nyt myynnissä oleva entinen nuorisotalo. Neljänteen salkkuun menevät kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset, kuten raatihuone. Viidennessä salkussa on käytön kannalta tärkeät rakennukset, mutta ei omistettavat rakennukset kuten esimerkiksi Merililjakoti.

Uudellakaupungilla, niin kuin monella kunnalla, on runsaasti kiinteistöjä, jotka ovat vajaassa käytössä. Niiden kiinteistöjen ylläpito tulee veronmaksajille kalliiksi. Kuntapäättäjät ovatkin tukalan tilanteen edessä, kun ratkaisevat, mitkä kiinteistöt pidetään kunnossa, mitkä myydään ja mihin hintaan. Kiinteistöihin kun vääjäämättä on monilla vahvat tunnesiteet.

Vaikka sote nappaa ehkä osan Uudenkaupungin rakennuksista, niin salkutus varmasti helpottaa päättäjien päätöksentekoa.