Sotaharjoitukset kovilla patruunoilla

0

Lähi-itä on ollut lähes jatkuvana sotanäyttämönä. Nyt siellä on taas kerran käynnissä tapahtumasarja, jota voidaan hyvällä syyllä nimittää myös otsikon mukaisesti.

Syyrian sisällissota ja Isis-järjestön toiminta alueella ovat houkutelleet sinne Venäjän, Yhdysvallat ja Ranskan. Muutkin valtiot ovat asevoimillaan valmiit osallistumaan näihin harjoituksiin. Marraskuun lopulla uutisoitiin mm. Saksan lähettävän tuhat sotilasta Isisiä vastaan.

Kovien patruunoiden käytöstä konkreettisin osoitus oli Turkin ilmavoimien suorittama Venäjän ilmavoimien koneen pudottaminen. Varoittamiset ja protestoinnit eivät enää riitä. Tarvittaessa ammutaan ihan oikeasti.

Sanomalehdet ja muutkin tiedotusvälineet ovat kertoneet uusista venäläisistä ohjuksista jne. Hyökkäykset Isisiä vastaan antavat hyvät mahdollisuudet presidentti Putinille kokeilla uusia aseita ja uusia asejärjestelmiä sekä uusia taistelutapojakin. Venäläisen matkustakoneen pudottaminen Siinailla ja Pariisin pommi-iskut antoivat hyvinkin luvan Venäjän toimille.

Yhdysvaltojen asevoimille ja koko aseteollisuudelle tällaiset harjoitukset kovilla patruunoilla sopivat erittäin hyvin. Presidentti Obama ei tietenkään asiaa tunnusta, mutta asevoimilla ja aseteollisuudella on oma tärkeä roolinsa Yhdysvaltojen politiikassa. Siksi ollaan vahvasti mukana Lähi-idässäkin.

Marraskuun puolivälin terroristi-isku Pariisissa käynnisti mielenkiintoisen EU-harjoituksen. Turvatakuista on puhuttu paljon, mutta konkretia on puuttunut. Nyt joutuu Suomikin miettimään miten ollaan mukana tässä meille tärkeässä asiassa. Lainsäädäntömme ongelmat on tiedetty, mutta mitään ei ole tehty asian korjaamiseksi. Aika näyttää olemmeko mukana ja miten me olemme mukana tässä harjoituksessa.

Vuonna 2015 on ollut Suomen lähialueilla huomattavan aktiivista ilma- ja merivoimatoimintaa. Koneita on on lentänyt ja laivoja on purjehtinut. Tarpeen mukaan on suoritettu tunnistamistehtäviä ja diplomatiaakin on käytetty.

Itämeren alueen harjoitukset on suoritettu toistaiseksi ilman kovia patruunoita. Se on selkeä ero verrattaessa toimintaa syksyn tapahtumiin Lähi-idässä. Tapahtumat Ruotsin rannikolla antoivat aihetta Suomellekin miettiä mitä meillä oikeasti tehtäisiin, jos Ruotsi olisi vedonnut EU-turvatakuisiin.
Politiikka on kovaa peliä. Joskus diplomatia ei riitä. Silloin siirrytään konkreettisiin toimiin. Ensin näytetään voimaa ja tarvittaessa sitä voimaa myös käytetään. Juuri tätä ovat nämä Lähi-idän sotaharjoitukset kovilla patruunoilla.

Lauri Väättänen
kirjoittaja on yleisesikuntaupseeri, joka seuraa aktiivisesti
maanpuolustusta ja turvallisuuspolitiikkaa