Spliethoff investoi rikkipesureihin

0

Hollantilainen Spliethoff-varustamo on tunnettu laivojensa edistyksellisistä ominaisuuksista. Hyvä esimerkki tästä on varustamon ratkaisu viime vuodenvaihteessa voimaan tulleen tiukennetun rikkidirektiivin vaatimukseen. Sen mukaan laivojen käyttämän polttoaineen rikkipitoisuuden ylärajaksi tuli 0,1 % Seca-alueilla, joita ovat Itä-ja Pohjanmeri, Englannin Kanaali ja USA:n sekä Kanadan merialue 200 mailin päähän rannikolta.

Spliethoff päätti varustaa aluksensa rikinpesureilla (scrubber). Pesurit hankittiin ensiksi niihin laivoihin, jotka liikennöivät pelkästään Seca-alueilla. Vuositelakointien 2013–14 aikana asennettiin ruotsalaisen Alfa Lavalin valmistama, merivedellä toimiva rikkipesuri kaikkiin kuuteen Conro-tyypin (conventiaalinen ro-ro) alukseen. Conrot, 17.400 dwt, liikennöivät Transfennican rahtaamina Suomesta Pohjanmeren ja Englannin kanaalin satamiin.

Seuraavana vuorossa olivat S-tyypin multipurpose-alukset, 21.400 dwt, jotka kulkevat valtamerien sopimus- ja hakurahtiliikenteessä ja käyvät mm. viikoittain Rauman satamassa purkamassa Brasiliasta hakemaansa kaoliinia ja lastaamassa paperirullia USA:han. S-tyypin laivat ovat nimensä mukaisesti monipuolisia. Niissä on kaksi sivuporttia paperilastausta varten, peräportti ro-ro lasteja ja trailereita varten, kolme tehokasta nosturia lo-lo lasteille ja vahvat kansiluukut konttien ja raskaiden kollien sijoitukseen. Lisäksi laivoissa on oma pesujärjestelmä likaavien lastien, kuten kaoliini, jälkeiseen puhdistukseen. Yhdeksään S-tyypin laivaan asennettiin Alfa Laval -pesurit Puolan Gdanskissa Remontowan telakalla vuosina 2014–15, ja loput viisi S-laivaa varustetaan saman valmistajan pesureilla syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana Liettuan Klaipedassa Western telakalla.

Splethoffin investointi on mittava. Pesurien hintahaarukka on koon mukaan 1–4 miljoonaa euroa. Koska varustamon alukset ovat kappaletavaralaivojen suurimmasta päästä, voidaan arvioida 20 pesurin maksaneen asennuksineen noin 80 miljoonaa euroa. Peräkannelle asennettu, komentosillan korkeuteen yltävä pesurimoduuli (shower) ei vie lastitilaa, mutta on kuitenkin lisäpaino. Pesurin pumppukoneisto on ahdettu konehuoneeseen.

Vaikka kaikkien poltto-öljyjen, mm. rikittömän laivadieselin, hinta on laskenut noin puoleen, saadaan scrubberin puhdistaman raskaan öljyn käytöllä säästöä. Lisäksi laivat välttyvät riskialttiilta polttoaineen vaihdolta Seca-alueelle tullessaan ja sieltä lähtiessään. Häiriö pääkoneessa saattaisi johtaa vaaratilanteeseen etenkin myrskyisissä olosuhteissa.
Jaakko Varimaa
merikapteeni