Vilpitöntä riemua

0

ristoNiin kauan kuin ollut urheilua, on ollut huijareita. Jo antiikin olympialaisissa pyrittiin voittamaan vilpillisin keinoin. Nykyaikaisten olympialaisten alkuhämärissä nähtiin yksi kummallisimmista puijauksista, kun amerikkalainen Fred Lorz halusi kiihkeästi voittaa St. Louisin vuoden 1904 kisojen maratonin.

Lorz istui osan matkasta auton kyydissä ja hyppäsi sitten reitille viimeisten kilometrien aikana. Hän jäi kiinni tempauksestaan, kuten myös tänä syksynä kenialainen Julius Njogu Nairobin maratonilla.

Lorzin tavoin Njogu oli todennut, että 42,195 kilometriä on hieman turhan pitkä matka. Hän liittyi yleisöstä kärkijoukkoon kilpailun loppumetreillä. Toiseksi sijoittunut Njogu hylättiin, kun toimitsijat hämmästelivät miehen pirteää olemusta ja sitä, ettei 28-vuotias juoksija edes hikoillut rankan urakan päätteeksi.

Njogu sai hetkensä julkisuudessa ja kuvansa lehtiin. Miestä kuitenkin odottavat petossyytteet ja lopulta Njogu on vain joku kenialainen juoksija, joka yritti petkuttaa. Lorz sen sijaan todisti myöhemmin olevansa ihan oikea juoksija voittamalla arvostetun Bostonin maratonin.

Viimeisten parin vuosikymmenen aikana on paljastunut valtavasti huijareita. On ollut lähes koko ammattilaispyöräilyn mustannut laaja dopingvyyhti, Yhdysvaltain yleisurheilutähtiä ”ruokkinut” Balco-laboratorio ja viimeisimpänä Venäjän yleisurheilua varjostava kohu. Lisäksi esimerkiksi painonnostossa ja uinnissa on paljastunut laajoja dopingtapauksia.

Suomalaisia on eniten järkyttänyt puhtoisten hiihtäjiemme käryt, vaikka yksittäisiä tapauksia löytyy molemmista lempilapsistamme, yleisurheilusta ja maastohiihdosta, jo menneiltä vuosikymmeniltä. Hiihdosta muistuvat mieleen myös tapaukset Johann Mühlegg, Itävallan hetkellinen nousu ja yhtä nopea tuho sekä monet venäläiskäryt. Yleisurheilussa puolestaan vähintään kerran kärynneitä urheilijoita paahtaa stadioneilla vuodesta toiseen.

Jalkapallossa ottelutuloksia on manipuloitu pitkään ja Suomen kansallislajia pesäpalloakin ravisteli 1990-luvun lopulla sopupeliskandaali. Muun muassa Urheilulehden mukaan otteluita oli järjestelty jo vuosikymmeniä, kohu nousi vasta, kun laji pääsi mukaan vedonlyöntilistoille.

Suurimmat huijarit tuntuvat löytyvän päättäjien osastolta. Lahjuksia otetaan vastaan ja uusia stadioneita rakennetaan jopa orjatyövoimalla. Rahat valuvat luonnollisesti vain muutamien herrojen taskuun, vaikka lopullinen lasku lankeaa tavalliselle kansalle.

Silti intohimoisena penkkiurheilijana haluan vielä uskoa rehelliseen kilpailuun. On hienoa nähdä voittamisen tai vain hyvän suorituksen saavan tunteita aikaan niin urheilijoissa kuin katsojissakin. Kilpaurheilu ei varmasti koskaan tule olemaan vilpistä ja keinottelusta vapaata, mutta kaiken takana on kuitenkin tahto, riemu ja ilo.

Risto-Matti Kärki
tuottaja