Ympäristöasiat syytä ottaa vakavasti

0

Orvokit kukkivat, metsästä voi poimia suppilovahveroita ja kumisaappaille on käyttöä. Tällaista on joulukuu Suomessa tänä vuonna. Entistä useampi erikoinen luontohavainto ja sääilmiö ovat seurausta ilmastonmuutoksesta.

Pariisin äskettäin päättyneessä ilmastokokouksessa maailman valtiot sitoutuivat rajoittamaan ilmaston lämpenemisen selvästi alle kahden asteen. Yksimielisyys asiasta oli näinä sekasorron aikoina paras uutinen aikoihin.

Vuodenaikojen samankaltaistuminen on pientä sen rinnalla, mitä ilmastonmuutos vaikuttaa muualla. Afrikan maita koetteleva kuivuus sekä eri puolilla maailmaa yleistyvät tulvat, helteet ja myrskyt saattavat tuoda pohjoiseen miljoonien ihmisten ilmastopakolaisten aallon. Nykyinen pakolaiskriisi on pientä sen rinnalla.

Tekoja ja varautumista tarvitaan niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Onneksi asenteet ovat muuttuneet ympäristöystävälliseen suuntaan. Vielä vuosikymmen sitten ympäristönsuojelijat leimattiin viherpiipertäjiksi, mutta nyt kestävästä kehityksestä on tullut yrityksillekin jopa kilpailuvaltti.

Uusikaupunki on profiloitunut Hinku-kuntana ja yrityksissä on tänäkin syksynä saatu päätökseen isoja investointeja ympäristön hyväksi. Syksyllä käyttöön otettu bioöljyn tuotantolaitos käyttää raaka-aineena kalanperkeitä ja kierrätettyä kasviöljyä. VSV-Energian uusi kaukolämpölaitos korvaa raskaan polttoöljyn puupohjaisilla polttoaineilla ja turpeella. Ympäristö kiittää, kun hiilidioksidipäästöt vähenevät.

Sähköautojen saralla isot avaukset odottavat vielä, mutta niiden kehittämisessä Uudenkaupungin autotehdas on ollut  toimintansa aikana aktiivisesti mukana.