Elinvoimainen kaupunki syntyy yhdessä

0

Kunta-alan seminaareissa on puhuttu jo pitkään elinvoimapolitiikasta. Elinvoimaisuuden edistäminen pitäisi olla luonteva osa kaupungin toimintaa hallinnossa, palveluissa ja päätöksenteossa. Kuulostaa kivalta, mutta mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa?

Siihen saatiin ainakin osittain vastauksia Uudessakaupungissa torstaina järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Nimekseen seminaari oli saanut osuvasti Elinvoimainen uusi kaupunki. Katse oli suunnattu eteenpäin, sillä muutokset kuntien organisaatiossa ovat vääjäämättömiä. Hallituksen linjaamat sote- ja hallintouudistukset muuttavat kuntien roolia ratkaisevasti. Digitalisaatio puolestaan avaa uusia työkaluja kehittämiseen ja vuoropuheluun.

Digivallankumous ei enää ole tulevaisuutta vaan se on jo toteutunut. Nyt on kysymys siitä, miten sähköisen verkon potentiaali otetaan käyttöön.

Automatisaatio ja digitalisaatio saattavat sanoina pelottaa ja ärsyttääkin, vaikka kysymys on ihmisen tekemistä keksinnöistä, joiden tarkoitus on helpottaa arkea.

Seminaariin oli kutsuttu puhujaksi digitalisaation tämän hetken kuumin nimi ja guru, digitalisti Ville Tolvanen. Hänen mukaansa autotehdas on Uudessakaupungissa oivallinen esimerkki tekniikan hyödyntämisestä. Automatisaation ansiosta tehdasta ei ole siirretty Aasiaan, vaan autojen tekeminen kannattaa globaalisti ajatellen pienessä maassa ja pienessä kaupungissa, joka on kaukana maailman metropoleista.

Muutokset eivät tarkoita sitä, että kaikki vanha pitää hylätä, vaan että voidaan hyödyntää uusia asioita järkevästi ja ihmisläheisesti. Kaupunki on yhtä kuin asukkaat, ja sen energia ja voima lähtee ihmisistä. Siksi oli hienoa, että seminaari oli avoin kaikille, eikä esimerkiksi vain kaupungin viranhaltijoille ja päättäjille. Uudellakaupungilla on hyvät edellytykset olla edelläkävijä, jos asian taakse saadaan sitoutumaan somelähettiläiden lisäksi muutkin kaupunkilaiset.