Konsepti joka kiinnostaa laajalti

0

Suomi tarvitsee noustakseen lamasta uusia ja ennennäkemättömiä ratkaisuja. Yksi sellainen on kehitetty Uudessakaupungissa; Sybimarin suljetun kierron konsepti. Se panostaa kestävällä tavalla tuotettuun uusiutuvaan energiaan. Siinä jätteet, hukkaenergia, lämpö, ravinteet ja hiilidioksi hyödynnetään sekä kierrätään energia- ja elintarviketuotantoon. Tavoitteena on tehdä tuotantoketjusta mahdollisimman hiilineutraali.

Konseptin pilottilaitos täällä Uudessakaupungissa alkaa olla loppusuoralla ja kohta valmis. Kahdentoista hehtaarin alueella on useita eri tuotantolaitoksia. Biolinja Oy muuntaa biojätteen, jota tulee mm. Turusta ja Salosta, energiaksi; sähköksi ja lämmöksi. Valtaosa tästä energiasta käytetään omissa tuotannoissa, mutta sähköä myydään myös ulkopuolelle. Bioöljylaitos taas tekee kierrätetyistä kasviöljyistä ja kalanperkeistä rikkivapaata polttoainetta laivapolttoaineeksi ja lämmitysöljyksi.

Elintarvikkeista konseptin tärkein tuote on siika. Sitä kasvatetaan noin 250.000 kiloa vuodessa. Se on noin neljännes Suomessa kasvatetusta siiasta. Suomessa on tavoitteena kalanviljelyn huima nosto seuraavina vuosina ja uusikaupunkilainen toimintamalli tarjoaa erinomaisen ratkaisun siihen.

Kalankasvattamon yläpuolelle on nyt noussut 1.400 neliön kasvihuone, joka on osa kalankasvattamon vedenpuhdistusta. Toinen, 1.000 neliön kasvihuone rakennetaan syksyllä. Kasvihuoneessa vihertää parhaillaan tomaatin ja chilin taimia. Ja hetken kuluttua siellä on myös salaattia.

Suljetun kierron konseptin tieto-taito kiinnostaa laajalti ja ensimmäinen kauppa on toteutumassa. Erinomaista.